Muziekindustrie haalt 104 websites in India neer

Alle 387 internetserverproviders in India moeten een lijst van 104 websites blokkeren op last van de rechter. De muziekindustrie heeft die lijst samengesteld en de rechter gevraagd om een blokkade.

De India Music Industry (IMI) had de isp's voor de rechter gedaagd en geŽist dat zij een lijst van 104 websites zouden blokkeren omdat die door copyright beschermd materiaal zouden hosten, op zijn minst enige materiaal. IMI zegt dat het slechts de ergste overtreders aanpakt en dat de originele lijst van 'foute' websites 300 websites lang was.

De rechter geeft de isp's drie mogelijkheden om een blokkade in te stellen, zo schrijft Ars Technica. Zo kan het blokkeren gebeuren via DNS, door het blokkeren van het ip-adres of url-blokkade met gebruik van deep packet inspection (DPI). Maar sommige van de betrokken websites zijn al bezig de komende blokkades te omzeilen, zo blijkt. Zo heeft songs.pk uit Pakistan zich al hernoemd naar songspk.pk.

Slag om Indiaas internet
De blokkade van de meer dan honderd sites is een volgende stap in de slag om het internet die in India woedt. Eerder werden rechtszaken gevoerd tegen Facebook en Google om bepaalde content proactief te filteren. Daarbij ging het dan om "aanstootgevend materiaal", zoals minachting voor bepaalde godsdiensten.

Ook de muziekindustrie in de Verenigde Staten zoekt naar wegen om de eigen machtspositie vast te blijven houden en de in hun ogen illegale downloads van copyright beschermd materiaal te stoppen. Maar wetsvoorstellen als SOPA en PIPA, die onder meer eveneens DNS-blokkades als maatregel hadden opgenomen, zijn begin dit jaar na veel protest in de ijskast gezet.