Aanbod ongecodeerde tv-kanalen Astra1 groter

Op 1 mei gaat er veel op de Astra1-satelliet veranderen. Door de uitschakeling van alle analoge satellietzenders op deze satelliet wordt het aanbod ongecodeerde tv-kanalen dat digitaal uitzend groter.

Alle focus ligt hierbij natuurlijk op de komst van een tiental nieuwe Duitse HD-kanalen van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF die ongecodeerd op de Astra1-satelliet die op 19,2 graden oost operationeel is. Maar naast deze HD-kanalen wordt FTA aanbod nog groter.
Tele5 Austria
Het Duitse mediabedrijf Tele München Gruppe gaat namelijk starten met een Oostenrijks tv-kanaal onder de naam Tele 5 Austria. Het is het derde kanaal van het Duitse mediabedrijf dat voor de Oostenrijkse tv-markt wordt gemaakt. Ook de tv-zenders ATV en ATV 2 zijn eigendom van dit Duitse mediabedrijf.

Veel bandbreedte komt vrij
Door het stoppen van de analoge satellietdoorgifte van Duitse tv-kanalen komt er vanaf 1 mei voldoende nieuw te gebruiken bandbreedte op de Astra1-satelliet beschikbaar. Deze worden in de komende jaren door diverse Europese aanbieders op het zenderaanbod uit te breiden. Hiervoor moet vooral aan HDTV en 3DTV gedacht worden.