HBO spreidt vleugels verder uit

Het Amerikaanse mediabedrijf Home Box Office startte in februari samen met Ziggo in Nederland met betaaltelevisie. Na de lancering van de betaalfilmkanalen in Nederland breidt HBO de vleugels nu verder uit.

Een nieuwe Europese televisiemarkt maakt zich op voor de lancering van HBO. In Duitsland gaat HBO namelijk op 1 mei bij tv-aanbieder Sky Deutschland van start. In landen als Polen, RoemeniŽ, Slowakije en TsjechiŽ is HBO al langer actief. In Engeland heeft men met Sky UK een samenwerking in het filmkanaal Sky Atlantic.

HBO HD
In Duitsland wordt een soortgelijke samenwerking tussen Sky en HBO in Sky Atlantic gestart. Vanaf 1 mei komt naast Sky Atlantic HD ook het HD-kanaal HBO HD in het zenderaanbod beschikbaar. Beide zenders worden via de Astra1-satelliet uitgezonden maar worden wel gecodeerd. In Nederland wordt echter via een betaald abonnement of via illegale omwegen als cardsharing wel naar Sky Deutschland gekeken.


HBO uitbreiding in Nederland
In Nederland is HBO op dit moment alleen nog bij Ziggo te zien. Er is echter geen exclusiviteitscontract met Ziggo waardoor de komst bij andere Nederlandse tv-aanbieders belemmerd wordt. HBO heeft belang bij een zo groot mogelijk potentieel bereik in Nederland. Het nieuwe betaalkanaal zegt op dit moment met aanbieders als UPC, KPN en Tele2 in gesprek te zijn. TV-aanbieder Caiway heeft eerder aan Totaal TV aangegeven ook geÔnteresseerd te zijn in doorgifte van de tv-kanalen van HBO.