Connected tv en 3D veroveren huiskamer


De 3D-technologie wordt door het overweldigend succes van internettelevisie – ook wel connected tv – in het zadel gehouden. In steeds meer Nederlandse huiskamers staat een internettelevisie waarin in de meeste gevallen ook 3D beschikbaar is.

De mogelijkheid om 3D op het televisietoestel te bekijken is geen garantie dat 3D nu ook echt een succes gaat worden. Het lijkt erop dat de tijd voor 3D wereldwijd gezien nog niet rijp is om deze technologie in de huiskamer een succes te laten worden.

Content probleem
In de bioscoop lijkt 3D echt te zijn doorgebroken. Dat is geheel anders in de huiskamers. Vooral het beperkt beschikbare content is het probleem. Het meeste content is verkrijgbaar op blu-ray en ook game-liefhebbers gebruiken de 3D-televisie veel. Maar het ontbreken van lineaire 3D tv-kanalen is een groot gemis. Via Video on Demand kan men wel een klein aantal 3D-filmtitels digitaal huren. Het meeste lineaire 3D-content kan men via de satelliet ontvangen. Een voordeel is dat bij steeds meer toekomstige tv-modellen standaard een satelliettuner aanwezig is.


3D brillen
Naast het ontbreken van voldoende 3D-content speelt ook de nog steeds noodzakelijk 3D-bril bij de acceptatie van 3D in de huiskamer een negatieve rol. Dat probleem wordt in de komende jaren getackeld omdat er op termijn 3D-televisie tegen betaalbare prijzen op de consumentenmarkt verschijnen waarmee men zonder 3D-bril driedimensionaal kan kijken.


Internettelevisie
De grootste hit in de Nederlandse huiskamer is zonder meer de internettelevisie. In één op de vijf huiskamers staat een internettelevisie of een apparaat waarmee men van connected tv gebruik kan maken. Hierbij kan onder meer aan blu-rayspelers, home cinema sets en mediaspelers gedacht worden. Via internettelevisie kan via een internetaansluiting van extra van internet afkomstig content gebruik maken. Gedacht kan worden aan uitgesteld kijken diensten als Uitzending Gemist, RTL XL en SBS Gemist. Ook kan men videofilms van You Tube bekijken of informatie over weer, verkeer en nieuws direct op de televisie bekijken. Daarnaast is sociale media een belangrijk onderdeel van connected tv.