Kijker ergert zich aan reclame bij RTL 7 uitzending Formule 1


Na trainingen en de kwalificatie is het Formule 1 raceseizoen echt van start gegaan. In Nederland wordt de Formule 1 door RTL 7 uitgezonden. Reclameblokken tijdens de race zorgt echter voor veel ergernis bij de kijker.

In voorgaande raceseizoenen stemden veel raceliefhebbers op de Britse publieke omroep BBC af. Op dit tv-kanaal was dan wel niet het Nederlands commentaar van Olav Mol te horen, maar daar stond wel een integraal verslag zonder reclame-onderbrekingen tegenover.

Niet alle races op BBC
De BBC zendt ook de komende raceseizoenen nog de Formule 1 uit maar doet dit gedeeltelijk live en gedeeltelijk in samenvatting. De uitzendrechten voor de Formule 1 zijn in combinatie met bezuinigingen die de BBC in het hart treffen te hoog om alle Formule 1-races uit te zenden. Daarom heeft men de live-uitzendrechten met betaalzender Sky Television gedeeld. Sky Television is echter niet in Nederland te bekijken.


Manier van reclame
Nu veel Nederlandse raceliefhebbers sommige races Ė waaronder de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen in AustraliŽ Ė niet meer via de BBC kunnen kijken is men dus verplicht om naar RTL 7 te kijken. Veel tv-kijkers lijken zich echter te storen aan de vele reclameblokken en de manier waarop men tijdens de race deze in beeld brengt. Op de sociale media twitter en facebook waren dan ook veel negatieve reacties hierover te lezen. Enkelen roepen zelfs op tot een boycot van bedrijven en producten die tijdens deze reclameblokken te zien zijn.


Dure uitzendrechten
CommerciŽle tv-zenders kunnen echter niet anders. De aankoop van de uitzendrechten van de Formule 1 is kostbaar. Wil men de uitzendkosten nog enigszins terugverdienen dan moet men veel reclame rond de Formule 1-races uitzenden. Voor de meeste commerciŽle tv-zenders houdt dit in dat men ook tijdens de Formule 1-races reclame dient uit te zenden. In landen waar de Formule 1 via de publieke omroep wordt uitgezonden is dit probleem er in de meeste gevallen niet omdat tv-programmaís niet door reclame onderbroken mag worden.