Ziggo ziet toekomst in cloud-toepassingen


Ziggo gaat zich in de toekomst met zijn tv-diensten en tv-decoders meer richten op cloud-toepassingen. Het heeft daarbij dus een andere strategie als UPC die met de Horizon mediabox het in de hardware lijkt te zoeken.

Nog voor de zomer gaat Liberty Global als eerste in Nederland de nieuwe Horizon mediabox lanceren. Daarbij lijkt het bedrijf als eerste naar hardwarematige mogelijkheden voor nieuwe digitale technologieŽn te kiezen. De nieuwe Horizon mediabox is echter ook al geschikt gemaakt voor zogenaamde cloud-toepassingen die later kunnen worden geÔntegreerd. De cloud kan het beste als interactieve opslagruimte omschreven worden.

Eigen decoderkeus
Ziggo blijft ook in de toekomst vasthouden aan de mogelijkheid die men haar abonnees biedt om zelf te bepalen welk merk en wat voor soort decoder men wilt gebruiken. Bij UPC is deze vrije keuze er niet. Steeds meer tv-aanbieders in Europa overwegen de stap om in de toekomst met verplichte hardware te gaan werken. Veiligheidsissues spelen bij mogelijke toekomstige keuze veelal een belangrijke reden. Ziggo behoort dus niet tot de groep tv-aanbieders die dit overwegen.


Geen hardware maar cloud
Nieuwe functionaliteiten wil Ziggo op haar eigen netwerk in de zogenaamde cloud gaan stoppen. Hierdoor kunnen bestaande abonnees in veel gevallen de eigen decoder behouden en toch van nieuwe diensten gebruik maken. Ziggo is op dit moment met een groot project bezig waarbij men een aantal tv-decoders die niet over interactiviteit beschikken via nieuwe firmware toch interactieve mogelijkheden te geven.


KPN cloud koploper
KPN is op televisiegebied wellicht de koploper op het gebied van cloud-toepassingen. De nieuwe tv-decoders hebben geen inwendige harde schijf meer waarop tv-programmaís kunnen worden opgenomen. De opname worden bij deze tv-decoders op het netwerk van KPN opgenomen. Voordeel hiervan is dat terugkijken van opgenomen programmaís op alle bij het abonnement gebruikte tv-decoders kan plaatsvinden. Ook kan men op deze manier meer opgenomen tv-programmaís voor langere tijd archiveren.