Canada: Bell Media koopt 84 radiozenders van Astral

In Canada staat een flinke overname op stapel. Bell Media heeft een overeenkomst gesloten om concurrent Astral Media te kopen. Door de overname wordt Bell in één klap 84 radiostations en 22 televisiestations rijker, alsmede een buitenreclame divisie. Met de overname is een bedrag van 2,6 miljard euro gemoeid.

Bell Media is Canada’s grootste telecommunicatiebedrijf. Het bezit momenteel de televisienetwerken CTV en CTV Two. Daarnaast is Bell eigenaar van de televisiezenders MTV Canada, Bravo, E! en CP24. Ook is het groot aandeelhouder in onder meer Discovery Channel en Animal Planet.


Maar ook op het gebied van radio is Bell Media actief met 35 radiostations, waaronder 104.5 CHUM FM en Flow 93 5 (CFXJ) in Toronto, The Beat 94 5 (CFBT) en 103.5 QMFM (CHQM) in Vancouver en TSN Radio 990 (CKTM) in Montreal.


Door de overname van Astral Media krijgt Bell er 84 radiostations in 50 verschillende radiomarkten bij. Tot de kersverse aanwinsten behoren onder meer Virgin Radio in Toronto (CKFM), Vancouver (CKZZ) en Montreal (CJFM), NRJ in Montreal (CFMF) en Quebec City (CHIK), Boom 97 3 (CHBM) in Toronto, CHOM 97.7 in Montreal en Rouge FM in Montreal (CITE) en Quebec City (CITF). Op televisiegebied mag Bell onder meer Disney XD en Disney Channel toevoegen. Ook wordt het deels eigenaar van HBO Canada. Met de overname van Astral krijgt Bell ook een flink aandeel in de Franstalige radio- en televisiemarkt.


Bell wordt tevens een grote speler op het gebied van buitenreclame. Astral Media exploiteert namelijk een groot aantal abri’s (met daarop reclame) in onder meer Montreal en Toronto. Ook heeft het een groot aantal billboards en snelwegmasten in deze steden. Naast buitenreclame krijgt Bell ook nog eens ruim 100 internetsites erbij.


Voor Astral Media wil Bell een slordige 2,6 miljard euro betalen. Hierbij wordt ook 292 miljoen euro aan schulden overgenomen. Aandeelhouders van Astral krijgen van Bell 38,49 euro per aandeel aangeboden. En dat is 40% boven de huidige koers.


Op 25 maart mogen de aandeelhouders van Astral stemmen of ze ingaan op het aanbod van Bell Media. Zodra de aandeelhouders groen licht hebben gegeven zal Ian Greenberg, oprichter van Astral, toegevoegd worden aan de Raad van Bestuur van Bell Media. [RS/Radio.NL]