VTM, VT4 en VRT samen in verslag herdenkingen

Alle grote Vlaamse zenders slaan de handen ineen tijdens de herdenkingen van de busramp. Er is wel, zowel in Nederland als BelgiŽ, een discussie opgelaaid over hoe ver de media mochten gaan met het in beeld brengen van de ramp.

Dit leidde onder meer op Twitter tot heftige discussies tussen diverse personen uit de media met journalisten die ter plaatse waren. In BelgiŽ is zelfs een officiŽle waarschuwing uitgevaardigd voor alle media. Vorige week riepen premier Rutte en minister-president Peeters ook al op tot terughoudendheid.

Busramp mediaspektakel
Vrijwel alle media in Nederland en BelgiŽ hebben dagenlang uitgebreid verslag gedaan van de busramp in Zwitserland, waarbij veel interviews werden afgenomen op de locaties van de scholen. In Nederland kwam de NOS met speciale nieuwsflitsen. Ook plaatsten enkele kranten in BelgiŽ uitgebreid foto's van de slachtoffers, wat tot verontwaardiging leidde. Sommige luisteraars lieten op de Belgische radio weten dat het wel leek of andere verkeersongevallen en toestanden in de wereld er niet meer toe deden.

VTM, VT4 en VRT slaan handen ineen
De media stellen zelf ingetogen te hebben gereageerd en vooral hun taak van informatievoorziening te hebben uitgevoerd. Veel zenders versoberden vorige week hun uitzendingen en VTM schrapte een dag lang zelfs alle Tel Sell en andere reclameprogrammering. Alle Belgische (en ook diverse Nederlandse) zenders brengen deze week de ramp nog twee keer in beeld. Eťn, vtm, VT4, RTBF, RTL, TV Limburg, ROB‐tv, TV OOST en AVS maken gebruik van hetzelfde televisiesignaal.

Herdenkingen busramp live op tv
Vtm en Eťn brengen op woensdag 21 maart vanaf 10.15 uur rechtstreeks verslag uit van de herdenkingsplechtigheid in Lommel. Op donderdag 22 maart brengen Eťn, vtm en VT4 vanaf 10.45 uur rechtstreeks verslag uit van de begrafenisplechtigheid in Leuven, die plaatsvindt in de Sint‐Pieterskerk. In Nederland besteden ook de NOS, RTL en SBS er aandacht aan.