Walking Dead scoort historische kijkcijfers in Amerika


De zombieserie The Walking Dead, hier te zien bij de digitale zender FOXlife, heeft zondagavond met de afsluiter van seizoen twee historische kijkcijfers behaald in de Verenigde Staten. Dat heeft kabelzender AMC laten weten. The Walking Dead trok negen miljoen kijkers, waarvan maar liefst zes miljoen in de voor adverteerders belangrijke groep 18 tot 49-jarigen. Nog niet eerder trok een dramaserie op een Amerikaanse kabelzender zo veel kijkers in de commerciële doelgroep.

The Walking Dead doet het zeer goed op het kleine AMC. De negen miljoen kijkers voor de seizoensafsluiter zijn er bijvoorbeeld al aanzienlijk meer dan het kijkerspubliek dat Desperate Housewives weet te boeien op het grote tv-netwerk ABC.

Gemiddeld genomen trok het tweede seizoen van The Walking Dead 6,9 miljoen kijkers, 32 procent hoger dan het seizoen ervoor. Daarvan zaten er 4,6 miljoen in de commerciële doelgroep. “Ik wil de fans bedanken voor het letterlijk creëren van recordbrekende televisie“, zegt AMC-president Charlie Collier.

In de geschiedenis van de Amerikaanse kabeltelevisie was alleen The Sopranos in termen van totaal aantal kijkers een groter succes dan The Walking Dead, meldt The New York Times. “The Sopranos bereikte op het hoogtepunt 13,4 miljoen kijkers.”

AMC (ook bekend van Breaking Bad en Mad Men) behoort net als bijvoorbeeld FX (Nip/Tuck) tot de ‘basic cable’ in Amerika. HBO (True Blood) en ShowTime (Dexter) zijn betaalde zenders en behoren tot de ‘premium cable’.

De zenders bestaan naast de vijf grote tv-netwerken ABC, CBS, FOX, NBC en The CW.