Samsung vernietigt bewijs voor prijsafspraken


Samsung heeft een onderzoek naar prijsafspraken met operators in thuisland Korea letterlijk geblokkeerd door de waakhond toegang te weigeren. Ook werd bewijs vernietigd en gemanipuleerd.

Samsung was niet alleen onderdeel van een illegaal kartel met rivalen en mobiele operators, het heeft het onderzoek hiernaar waar mogelijk tegengewerkt. Dat concludeert de Zuid- Koreaanse handelswaakhond Fair Trade Commission (FTC).

Samsung krijgt voor hiervoor een boete van 355.000 dollar, bovenop op de boete voor de illegale prijsafspraken. Vorige week deelde de FTC al fikse boetes uit aan verschillende fabrikanten als Samsung en LG en aan mobiele operators, omdat zij de prijzen van mobieltjes kunstmatig hoog hebben gehouden, terwijl consumenten werd voorgespiegeld dat het aanbiedingen betrof. In totaal kregen de partijen 40 miljoen dollar boete, waarvan Samsung 12 miljoen moet betalen.

Bewijs vernietigd
Samsung is echter ook nog eens ver over de scheef gegaan door het onderzoek op talloze manieren te frustreren. Zo instrueerde managers de security om onderzoekers van de FTC de toegang tot het kantoor van Samsung's mobiele divisie te weigeren. Ondertussen werden pc's met belastende data gewist en de kantoren ontruimd. Toen de onderzoekers eenmaal binnen waren, troffen ze nog maar één medewerker aan.Door FTC vrijgegeven still van beveiligingscamera in Samsung-kantoor, waarin medewerkers belastend materiaal verstoppen. Zie grotere afbeelding

Bovendien bleek later dat de documenten die Samsung uiteindelijk aanleverde waren gemanipuleerd. Ook zou het management na het FTC-bezoek maatregelen hebben genomen om het officials nog moeilijker te maken binnen te komen, meldt de Korea Joongang Daily.