Serieuze plannen Ultra-HDTV via satelliet


Er zijn tv-aanbieders met serieuze plannen voor de doorgifte van tv-kanalen en ander content in Ultra-HDTV beeldkwaliteit. Doorgifte via de satelliet speelt bij deze plannen een belangrijke rol.

De Amerikaanse tv-aanbieder DirecTV – dat ook al een trendsetter op het gebied van HDTV is geweest – heeft tijdens een satellietconferentie in Washington bekend gemaakt dat men serieuze plannen heeft om Ultra-HDTV te gaan aanbieden.

Betere beeldkwaliteit
Ultra-HDTV heeft in de afgelopen tijd verschillende benamingen gekregen. De Japanse publieke omroep NHK is de drijvende kracht achter deze nieuwe technologie en noemde het Super Hi-Vision. Ook is deze technologie onder de namen UHDTV, 4320p en 8K bekend. Met Ultra-HDTV wordt een veel betere beeldkwaliteit dat full HD – ook wel 1080p genoemd – gerealiseerd. Dat komt door de gebruikte beeldresolutie van 7680 x 4320 pixels.


Olympische Spelen in Ultra-HD
De kans is groot dat enkele onderdelen van de Olympische Spelen – komende zomer in London – in Ultra-HDTV worden opgenomen. Deze beelden worden eventueel gebruikt om op grote Ultra-HDTV te tonen. Er is echter nog geen definitief besluit over Ultra-HDTV tijdens de Olympische Spelen genomen.


Ultra-HDTV motor doorbraak 3D
Ultra-HDTV wordt door vele analisten ook gezien als de katalysator grote doorbraak van 3D in de huiskamer. Doordat er van een hoge beeldresolutie gebruikt wordt, hoort het bekijken van kwalitatief goede 3D-beelden zonder 3D-bril tot de mogelijkheden.


Satelliet voldoende bandbreedte
Dat Ultra-HDTV nu nog niet gebruikt wordt heeft twee hoofdredenen. Als eerste zijn er nog geen betaalbare Ultra-HDTV televisies te verkrijgen. Als twee kost het aanbieden van content in Ultra-HDTV de tv-aanbieder veel bandbreedte. De satelliet lijkt voor Ultra-HDTV de meest ideale distributiemethode omdat op veel satelliet nog voldoende vrije frequentiespectrum en daarbij behorende bandbreedte beschikbaar is. Daarbij wordt vooral gekeken naar de op dit moment nog weinig voor tv-doeleinden gebruikte Ka-frequentieband.


Compressietechniek
De Japanse publieke omroep NHK heeft de lancering van Ultra-HDTV voor de consument in 2020 gepland. De Amerikaanse tv-aanbieder DirecTV heeft plannen om al eerder met Ultra-HDTV te starten. De vraag wanneer DirecTV met Ultra-HDTV gaat starten wil de tv-aanbieder nog geen antwoord geven. Vooral de ontwikkeling van nieuwe compressietechnieken speelt daarbij een niet onbelangrijke rol.