Mozilla zwicht voor patentbeladen h.264

Mozilla omarmt na lang tijd ontwijken de gepatenteerde videocodec h.264. Voorzitster Mitchell Baker van de open source-stichting kondigt deze knieval aan.

De huidige staat van video op het web, met name voor mobiele apparaten, dwingt Mozilla om zijn beleid te wijzigen, blogt Baker. De maker van onder meer de open source-browser Firefox gaat overstag en omarmt h.264, ondanks het feit dat dat onder uiteenlopende patenten van diverse bedrijven valt.

'Voor de gebruikers'
De Mozilla-voorzitster schrijft dat "veel van ons" de nieuwe positie vóór h.264-video toch zijn gaan steunen. Open source-ontwikkelaars en -voorstanders zijn verdeeld over deze kwestie. Vorige week is al bekend geworden dat Mozilla de acceptatie van h.264 overweegt. Baker benadrukt nu dat het een belangrijk doel van Mozilla is om de eigen eindgebruikers een fantastische ervaring te bieden.

"We willen producten maken waar mensen van houden en die openheid en gebruikerssoevereiniteit bouwen op het web." Dat 'houden van' is volgens Baker geen holle frase, maar het is de laatste jaren wel wat ondergesneeuwd. "We hebben onze codec-inspanningen de afgelopen paar jaar gefocust op het laatste deel van die zin."

Benadering werkt niet
"We hebben ervan afgezien een technologie te omarmen die de gebruikerservaring verbetert, in de hoop dat dit grotere gebruikerssoevereiniteit brengt." Die benadering heeft niet gewerkt, erkent Baker. Zij verwijst naar een blogpost van Mozilla-cto Brendan Eich die het falen uiteenzet van het tot op heden gehanteerde beleid om patentbeladen codec-formaten te weigeren.