Google patenteert ads op basis van omgevingsgeluid

Google heeft deze week een patent toegewezen gekregen voor advertenties op basis van de omgeving. Aan de hand van de sensoren en omgevingsgeluid kunnen nog gerichtere advertenties worden getoond.

Het patent met de titel 'advertenties op basis van omgevingscondities' werd dinsdag toewezen aan het bedrijf. Het octrooi beschrijft methoden om advertenties weer te geven op basis van de omgeving van de gebruiker, schrijft PCWorld. "Bij het bepalen welke advertenties getoond moeten worden aan de eindgebruiker kunnen omgevingsfactoren worden gebruikt. Dat kan samen met, of los van het matchen van keywords van de advertentie of de zoekwoorden in de zoekopdrachten", staat te lezen in het patent.
Alle sensoren worden ingezet

Bij het bepalen welke advertentie getoond moet worden kunnen gegevens van verschillende sensoren in bijvoorbeeld mobiele telefoons worden gebruikt. "Adverteerders kunnen aangeven dat de advertentie alleen getoond mag worden aan gebruikers wiens omgevingsfactoren overeenkomen met bepaalde criteria", zo is vastgelegd in het patent.

De patentomschrijving geeft daarbij een voorbeeld voor het gebruik van de temperatuursensor: "Advertenties voor air conditioners kunnen getoond worden aan gebruikers op een locatie waar het warmer is dan een bepaalde temperatuur terwijl advertenties voor winterjassen getoond worden aan gebruikers op locaties waar het kouder is dan een bepaalde grens."
Achtergrondgeluid verklikt locatie

Naast het gebruik van de sensoren kan ook een audiosignaal veel verklappen. Als de gebruiker een steminstructie geeft aan zijn toestel kan eventueel achtergrondgeluid Google van meer informatie voorzien. "De omgevingscondities kunnen worden bepaald aan de hand van gegevens uit een audiosignaal met daarin een steminstructie."

Als voorbeeld halen de aanvragers daarbij een sportwedstrijd of een popconcert aan. Op basis van het achtergrondgeluid kan worden bepaald waar de gebruiker is. Als iemand bij een concert aanwezig is kunnen singles van de betreffende artiest worden aangeprezen in de advertenties.

Het patent is al in 2008 aangevraagd door Google. Toewijzing betekent niet dat de technologie direct in nieuwe producten verschijnt, dat kan daarna nog heel lang duren. Een groot deel van de toegewezen patenten blijft zelfs op de plank liggen