[ Belgie ] Marathonuitzending van RNW op 10 en 11 mei (1)

Zoals bekend stoppen, mede door drastische bezuinigingen, dit voorjaar de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Andermaal een belangrijk radiostation dat door een regering wordt genoodzaakt een deel van haar taken stop te zetten.

Meteen komt een einde aan een rijke historie internationale radio-uitzendingen in het Nederlands, verzorgd vanuit Hilversum voor alle Nederlanders en bij uitbreiding de vele Vlamingen die RNW beluisterden tijdens hun (verre) vakantie.De programmamakers van Radio Nederland zullen een lang en waardig tijdperk afsluiten met een 24 uur durende uitzending op 10 en 11 mei aanstaande (van 22.00 uur tot 22.00 uur). Tal van historische momenten zullen worden aangehaald tijdens deze marathonuitzending.

HET HOE EN WAAROM

Via een uitgelekt intern rondschrijven valt op te maken dat in het eerste uur Rik Rensen, sinds 2008 hoofdredacteur, aan zal schuiven om de luisteraar meer duidelijkheid te verschaffen over ‘het hoe en waarom’. ‘Want waarom houden we er eigenlijk mee op?’ Ook legt hij uit hoe het in de toekomst verder moet met het bedrijf.Daarna blikt RNW onder andere terug op de start met veel historisch materiaal. In vier of vijf blokken wordt duidelijk gemaakt hoe de wereldomroep zich ontwikkeld heeft tot het bedrijf dat het nu is. In het tweede uur wil men een beeld schetsen van de hechte band die RNW met het koningshuis heeft. Ook het zakelijk belang van RNW voor Nederland wordt bekeken.

In het volgende uur is er o.a. aandacht voor de Indonesische afdeling, die van groot belang is geweest in de historie van RNW. Ook de servicefunctie, denk aan kerkuitzendingen en de ontwikkelingssamenwerking, komen in de nachtprogrammatie aan bod. Net als de evolutie van korte golf naar satellietuitzendingen.