(update) UPC webmail slachtoffer hackers

UPC is in Oostenrijk slachtoffer geworden van hackers van Anonymous die een mailserver hackten. Ook in Nederland waren er gevolgen merkbaar.

De aanval komt volgens het IT-nieuwsportaal Webwereld van de hackersgroep Anonymous. Het ging om de Oostenrijkse site van het bedrijf, maar Nederlandse klanten van UPC konden niet bij hun webmail.


Webmail UPC tijdelijk niet toegankelijk
Klanten die hun mail via de website van UPC wilden checken, kwamen terecht op een pagina met een korte boodschap. Het ging om een simpele vorm van hacken waarbij een bestaande pagina wordt vervangen door een andere.


UPC Austria erkende de aanval
UPC heeft in Nederland nog geen statement gegeven, maar de Oostenrijkse tak van UPC (UPC heeft er kabelnetten in onder meer Vorarlberg en Wenen) heeft intussen bevestigd dat er inderdaad een hackaanval is geweest. Volgens UPC Austria zijn er ondanks de hack geen persoonsgegevens van klanten gelekt.


Update
Een Oostenrijkse ontwikkelaar van UPC blijkt verantwoordelijk te zijn geweest voor het vervangen van de indexpagina van de webmail. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een aanval van buitenaf ging, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval was. UPC stelt dat op geen enkel moment gegevens van klanten in gevaar zijn geweest.