Nieuwe RTL zender op satelliet van start


De nieuwe Duitse RTL tv-zender RTL Nitro is met testuitzendingen op de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost gestart. Omdat de nieuwe tv-zender ongecodeerd wordt uitgezonden is het ook in Nederland en BelgiŽ te bekijken.

RTL Deutschland kondigde de nieuwe tv-zender enkele weken geleden al aan. De officiŽle start van RTL Nitro staat op 1 april in de agenda. Op dit moment is het tv-kanaal al via de satelliet te ontvangen.

Sitcoms en crimes
De programmering van RTL Nitro bestaat hoofdzakelijk uit Amerikaanse sitcom- en crimeseries. Zo zijn de Amerikaanse series Modern Family, 24, Chase en The Office op de nieuwe tv-zender te zien. Ook de Duitse crimeserie Cobra behoort tot de programmabibliotheek van RTL Nitro.


Nasynchronisatie
Series en films die niet uit Duitsland afkomstig zijn worden in de Duitse taal nagesynchroniseerd. Het originele geluidskanaal is niet bij RTL Nitro beschikbaar. Dit heeft te maken met afspraken met rechtenbezitters van de uitgezonden series. RTL Nitro kan ongecodeerd via de satelliet uitzenden omdat men het uitzendgebied doormiddel van taalsynchronisatie gaat afbakenen.


Uitzendfrequentie Astra1-satelliet
RTL Nitro is ongecodeerd via de Astra1-frequentie 12.188 GHz H Ė 27500 Ė 3/4 te ontvangen. Wie van een door CanalDigitaal en TV Vlaanderen aangeboden satellietontvanger gebruik maakt dient in de meeste gevallen te wachten op een nieuwe fastscanzenderlijst van deze tv-aanbieders. Vanaf dat moment kan men RTL Nitro bekijken.