Nieuwe Schlagerzender op Astra

De komst van een nieuwe Duitse zender is goed nieuws voor liefhebbers van Schlagermuziek die tevens een schotel bezitten. Antenne 50Plus zal vanaf april namelijk op de Astra1 te ontvangen zijn als Visual Radio.

Visual Radio houdt in dat de zender zal uitzenden, voorzien van informatie in beeld (en dus feitelijk als tv-kanaal). Andere zenders op Astra1 die dit al doen zijn Magic Star uit München en Radio Ö3 uit Oostenrijk.


Antenne 50plus Oldies en Schlager
De nieuwe zender zal in DVB-S2 gaan uitzenden ofwel als Visual Radio. Er zal voor een ontvangst ook een HD-ontvanger nodig zijn, maar er wordt wel ongecodeerd uitgezonden. Antenne 50Plus uit het Beierse Nürnberg, zendt aldaar ook uit via DAB+ en daarna online met een stream in hoge kwaliteit. De zender brengt een mix van Oldies, Retro, Disco en vooral Schlagermuziek. Er zal worden gaan uitgezonden via 12,633 Mhz., Horizontaal, SR 22000 en FEC 5/6, in DVB-S2, vrij waarschijnlijk wordt het signaal dan ingelezen als tv-kanaal.


Enorm aanbod op satelliet
Liefhebbers van Duitstalige en dus ook van Schlagermuziek kunnen via de Astra1 nu al een enorm aanbod van zenders ontvangen die dit genre muziek draaien. Naast WDR4 zijn dit onder meer NDR1 Niedersachsen, MDR Sachsen, Bayern Plus, SWR4 Südwest, HR4 uit Hessen en Radio Paloma uit Berlijn. Tevens is er een volledig pakket van de Oostenrijkse regionale zenders Ö2 te ontvangen en daarnaast ook de commerciële U1 uit Tirol. Omdat dergelijke zenders ongecodeerd uitzenden, kan iedere schotelbezitter, en daarmee automatisch iedere abonnee van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, al deze zenders ook beluisteren.


Schlager TV niet via astra

Ondanks het enorme aanbod van radioprogramma's met Schlagermuziek, valt dit op televisie behoorlijk tegen en dat geldt ook voor de satelliet. ARD, ZDF en WDR brengen nog maar weinig dergelijke programma's, maar de SWR en MDR iets vaker. De Duitse Schlagerzender Goldstar TV is alleen via Sky Deutschland te ontvangen en wordt niet in Nederlandse of Belgische pakketten doorgegeven. Schlager TV, de zender van mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, heeft in het verleden tijdelijk via de satelliet uitgezonden maar kon geen economisch rendabele distributie realiseren. Deze zender is alleen via Glashart Media (Glasvezel) en enkele lokale kabelnetten te bekijken.