Veel Facebook-vrienden maakt tienermeisje depressief

Dr Leonard Sax, schrijver van Girls on the Edge stelt dat het doorbrengen van veel tijd op Facebook meisjes depressief kan maken. Ook een groot aantal Facebook-vrienden vergroot de kans op depressiviteit.

Hoewel dit ook bij tienerjongens voor kan komen ziet Dr Leonard Sax het vooral bij tienermeisjes. Dit komt volgens hem omdat meisjes vooral leuke dingen willen plaatsen op Facebook en de camera op zichzelf richten om te laten zien wat ze aan het doen zijn. Vervolgens kijken ze naar foto’s van Facebook-vriendinnen en vinden dan dat het leven van vrienden er veel leuker uitziet. Daardoor vinden ze dat hun eigen leven lang niet zo leuk is en voelen ze zich depressief. Tienermeisjes zouden moeite hebben om te doorzien dat mensen hun best doen om leuk over te komen. Tienermeisjes vergelijken hun leven al snel met een momentopname van een ander op Facebook.Tienermeisje heeft 20 'beste' vrienden op Facebook

Tienermeisjes spenderen te veel tijd op Facebook en te weinig tijd wordt besteed aan het onderhouden van sterke vriendschappen. Veel meisjes zeggen tegenwoordig ook niet een beste vriend(in) te hebben maar 12, 15 of 20 ‘beste’ vrienden te hebben. Sax vindt dat ouders een taak hebben om het Facebook-gebruik van hun kinderen aan banden te leggen en te controleren. In plaats van twee uur op Facebook te hangen zouden tieners (en dan met name meisjes) 20-30 minuten aan Facebook moeten besteden. Ouders zouden ook moeten weten wat ze uitspoken en het kind moet ook weten dat de ouders dat weten. Willen ze iets in privé aan een vriend vertellen dan moeten ze dat ook maar niet op Facebook doen.

[Via: Zdnet]