Gemeente A'dam registreert eigen topleveldomein

De gemeente Amsterdam zet de plannen voor een eigen domeinextensie .amsterdam door. De 'initiŽle' registratie is gedaan, over wie de lasten en risico's draagt wordt nog verder onderhandeld.

De gemeente Amsterdam heeft bij internetbeheerder ICANN het topleveldomein .amsterdam aangevraagd. Dat heeft wethouder Carolien Gehrels donderdag aan de gemeenteraad meegedeeld.

Nog niet rond
De registratie is nog niet rond of definitief, dus de totale registratiekosten van 185.000 dollar zijn nog niet uitgegeven, benadrukt Bas Bruijn, woordvoerder van Gehrels, tegenover Webwereld. Eerder was er politieke ophef over de kosten, die in de miljoenen kunnen lopen.

Deze eerste registratiefase kostte de gemeente 5000 euro aan inschrijfgeld bij ICANN. Op 12 april moeten alle documenten en onderbouwing voor de aanvraag compleet zijn. daarna is het ICANN om alle aanvragen goed- of af te keuren. Dat kan nog maanden duren.

Maar 12 april is daarom ook de deadline voor de concessie, waarover de gemeente nog onderhandelt met een nog geheime partij. Er is geen openbare aanbesteding uitgeschreven. Het gaat niet alleen om de kosten van registratie, beheer en exploitatie van het topleveldomein, maar ook om wie de risico's draagt.

Fries watervrees voor risico
Het risico dat het financieel flopt was voor de provincie Friesland reden om af te zien van registratie. Een commerciŽle partij, MijnDomein, heeft nu het .frl tld geregistreerd, met toestemming van de provincie. Als de registraie wordt toegewezen, gaat MijnDomein gaat nu zelf .frl uitbaten, met de belofte dat Friese overheden en bedrijven eerst domeinen mogen claimen, daarna iedereen.