Google opent eigen tabletwinkel

Om de strijd met Apple op tabletgebied op te voeren opent Google binnenkort een eigen webwinkel voor Android-tablets.

Google wil met de webwinkel tablets die het samen met enkele fabrikanten heeft ontwikkeld extra promoten, schrijft de Wall Street Journal. Het initiatief is een poging om de concurrentie met Apple, dat met zijn iPad de tabletmarkt domineert, op te voeren.

Google koos voor dezelfde aanpak voor Android-smartphones in 2010 toen het online de Nexus One, die door HTC was gemaakt, verkocht. Die webshop ging na enkele maanden weer uit de lucht toen andere Android-toestellen beter verkochten.

Asus, Samsung, Motorola
Net als de Nexus One wil Google ook tablets onder zijn eigen merknaam uitbrengen. Dat gebeurt in samenwerking met zowel Samsung als Asus, melden de bronnen van de Wall Street Journal. De eerste van de nieuwe 'Google-tablets' die in de nieuwe webwinkel zal zijn te bestellen is afkomstig van Asus. Woordvoerders van zowel Google als Asus weigerden volgens de WSJ elk commentaar.

Google kan ook zijn eigen tablets ontwikkelen na zijn overname van Motorola, dat al de Android-tablet Xoom uitbracht. Wanneer Google precies de tabletshop wil openen is nog niet duidelijk. Na de zomer komt Google met de volgende, vijfde versie van zijn Android-software met de codenaam Jelly Bean.

Strijd met Apple en Amazon
Alle Android-tablets hebben tot nu toe samen nog altijd een flink kleiner marktaandeel dan de iPad. Maar ook binnen de Android-markt ondervindt Google concurrentie, doordat rivalen als Amazon voor lage prijzen gestripte Android-tablets verkopen, die geen gebruik maken van de Google-diensten.