Programmaraad Twente haalt CNN uit basispakket

De programmaraad Twente, die aan Cogas adviseert over het analoge pakket van 29 zenders, wil met haar laatste advies CNN van de kabel halen ten gunste van Euronews.

Cogas zal als aanbieder van analoge kabeltelevisie het advies in principe moeten opvolgen en daarom is de kans groot dat CNN, de meestbekeken nieuwszender in Nederland, binnenkort uit het analoge basispakket verdwijnt voor Euronews, dat in Nederland een veel minder bekeken zender is. De programmaraad geeft waarschijnlijk haar allerlaatste advies af aan Cogas, omdat volgens de plannen van de minister de programmaraden in 2013 worden opgeheven.

Klanten niet geraadpleegd
Het systeem van advisering is bedoeld om consumenten invloed te geven op het aanbod, maar heeft vaak en veel kritiek gekregen. Programmaraad Twente voert in haar motivatie voor de wissel naar Euronews aan dat Euronews een neutraler en meer op Europa gerichte nieuwsvoering heeft in plaats van het te Amerikaanse CNN. Op generlei wijze motiveert de raad of de mening van de klanten van Cogas, waarvoor zij adviseert, is geraadpleegd en of daaruit blijkt dat een meerderheid daarvan liever CNN niet meer zou zien. In het verslag van de vergadering is wel te lezen dat Euronews een presentatie gaf en desgevraagd de leden antwoorrdde waarom doorgifte van Euronews beter zou zijn dan CNN, ondanks dat er geen Nederlandse bijdrage aan deze nieuwszender is.

Cogas groot digitaal pakket
Als voormalig nutsbedrijf verzorgt Cogas in Twente nog altijd de kabeltelevisie voor een flink aantal gemeenten en steden. Cogas is net als Ziggo in omringende gebieden al deed, wel begonnen met inkrimpen van dit analoge pakket naar in eerste instantie 29 zenders. Via digitale televisie is er ook een groot pakket verkrijgbaar, waarvan de signalen bij Ziggo worden betrokken. Cogas wil verder glasvezel gaan uitrollen in een aantal gemeenten. Dit leidde recent tot veel vragen omdat de ene gemeente voor Cogas en de andere voor Reggefiber wilde kiezen. Om dit project goed van de grond te krijgen, wil de regionale politiek dat beide aanbieders, feitelijke concurrenten, samen gaan optrekken in de aanleg van glasvezel.