Meer Vlaamse tv-kanalen op Astra3?

Het Luxemburgse tv-bedrijf M7 Group S.A lijkt te zijn gestart met testuitzendingen van enkele Vlaamse tv-kanalen uit het TV Vlaanderen zenderpakket op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost.

Op deze satelliet zijn sinds gisteren de namen van de Vlaamse commerciŽle tv-zenders VTM, Vijf TV, 2BE, Acht, Vitaya, VTMKazoom en Kanaal Z opgedoken. Ook de namen het gay-pornokanaal ManX en het nieuwe derde VRT-televisiekanaal Ketnet zijn op een door M7 Group S.A bij satellietbedrijf SES gehuurde transponder zichtbaar geworden.
MPEG4
Alle genoemde tv-zenders hebben een eigen kanaalslot op een transponder - die op de Astra3-satelliet via de frequentie 12.129 GHz V te ontvangen is Ė gekregen. Op de betrokken kanaalsloten wordt op dit moment nog geen data in de vorm van beeld en geluid uitgezonden.

Meer bandbreedte door 8PSK
De beeldkwaliteit van premium tv-kanalen die onderdeel van het CanalDigitaal-zenderaanbod uitmaken blijft in takt, ook al wordt op deze nieuwe kanaalsloten in de toekomst mogelijke beeld en geluid uitgezonden. Dit komt door de extra bandbreedte die op deze transponder na de overgang van de modulatietechniek QPSK naar 8PSK heeft plaatsgevonden.

Storing buiten schuld CanalDigitaal
Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was gisterenavond de beeldkwaliteit van enkele tv-zenders die op de Astra3-frequentie 12.129 GHz V worden uitgezonden slechter dan voorheen het geval was. Dit had echter met een verstoorde beeldaanvoer van deze tv-kanalen en niet met de extra niet data verbruikende kanaalsloten te maken. Gisterenavond waren er onder meer meldingen van slechter beeld op de filmkanalen van Film1.

TV Vlaanderen in MPEG4 blijft vraagteken
Het blijft onduidelijk of de Vlaamse publieke- en commerciŽle tv-kanalen in de toekomst alleen in MPEG4 via de Astra3-satelliet te zien zijn. M7 Group S.A doet geen enkele uitspraak over de nieuwe Vlaamse kanaalsloten op de Astra3-satelliet. Het heeft alleen bevestigd dat de Vlaamse muziekzender JIM vanaf eind april in MPEG4 via de Astra3-satelliet te zien is.

Astra1-transponder blijft operationeel
Onderzoek heeft wel duidelijk gemaakt dat de Astra1-transponder waarop de Vlaamse publieke- en commerciŽle tv-kanalen nu te zien zijn nog voor langere tijd door M7 Group S.A bij satellietbedrijf SES Ė de eigenaar van de Astra1-satelliet Ė gehuurd is. Geruchten dat TV Vlaanderen op korte termijn deze transponder gaat verlaten en alleen nog in MPEG4 op de Astra3-satelliet te zien zal zijn lijken hierdoor tot het land der fabelen verwezen.