Consumenten 24 en Geschiedenis 24 voorlopig nog in de lucht


De twee verdwijnende themakanalen Consumenten 24 en Geschiedenis van de publieke omroep kunnen de komende dagen nog bekeken worden. De verwachting is dat de distributie richting tv-aanbieders op 3 april stopt.

Door bezuinigingen bij de publieke omroep dient men dit jaar vier van de twaalf themakanalen af te stoten. Dit gebeurt gefaseerd. Vandaag zouden de themakanalen Consumenten 24 en Geschiedenis 24 stoppen.

Minder geld beschikbaar
Reden voor het afstoten van de vier themakanalen is de bezuinigingen die de komende jaren in het Hilversummer televisielandschap moeten worden doorgevoerd. Hierdoor moet de publieke omroep het met meer dan 120 miljoen euro per jaar minder doen. De kans is overigens groot dat bij de nu lopende onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen de publieke omroep wederom niet wordt ontzien.


Door tot 3 april
De themakanalen Consumenten 24 en Geschiedenis 24 gaan volgens de laatste berichten niet vandaag stoppen. De distributie naar tv-aanbieders blijft tot 3 april gehandhaafd. Hierdoor kunnen tv-aanbieders tot deze datum beide themakanalen blijven doorgeven. Of ze dit ook gaan doen is de vraag. Vrijwel alle tv-aanbieders hebben aan de klanten ge´nformeerd dat de uitzendingen van beide themakanalen op 1 april gaan stoppen. Sommige tv-aanbieders wijzigen op 2 of 3 april het zenderaanbod ook op andere punten.


Spirit 24 en Sterren 24
In september volgt de tweede fase van het terugbrengen van het aantal publieke themakanalen. Dan verdwijnen de tv-zenders Spirit 24 en Sterren 24 als lineaire tv-kanalen. In alle gevallen wordt het stoppen van deze themakanalen opgevangen door het content via internet of via Uitzending Gemist aan te bieden.