Motorola jaagt distributie Microsoft Duitsland uit

Microsoft verhuist het Europese distributiecentrum van Duitsland naar Nederland vanwege de patentenoorlog met Motorola. een Duitse PR-medewerker van de softwaregigant bevestigt dat aan Webwereld.

De verhuizing zal plaatsvinden op 17 april, maar Microsoft weet nog niet waar het nieuwe centrum zal komen.
Bang voor Motorola

Microsoft is bang dat de distributie van software en Xbox-consoles op korte termijn stil zou kunnen komen te liggen. Er lopen namelijk verschillende rechtszaken over cruciale patenten van concurrent Motorola op onder meer de videocodec H.264 en wifi-standaard WLAN.

"Wij zien geen andere keuze om het gehele distributiecentrum te verhuizen. Dat heeft niets te maken met de geleverde kwaliteit van de huidige logistiek dienstverlener Arvato. De reden is puur omdat de patentenzaken met Motorola momenteel lopen", aldus woordvoerder Thomas Baumgärtner.
Rechter beslist

De verhuizing moet op 17 april een feit zijn. Op die datum beslist de Duitse rechter of Windows, Windows Phone en de Xbox al dan niet uit de Duitse schappen moeten omdat ze patenten van Motorola schenden. Microsoft lijkt er alles aan te willen doen om dat te voorkomen. Het Amerikaanse bedrijf is al langer in conflict met de telefoonfabrikant omdat Motorola volgens Microsoft weigert om patenten op een redelijke manier aan de softwaremaker te licenseren.

De standaard essentiële patenten worden gelicenseerd aan de hand van het zogeheten FRAND-model (fair, reasonable and nondiscriminatory), een herenakkoord tussen technologiebedrijven waarin ze hebben afgesproken bepaalde gepatenteerde technieken niet in te zetten om bijvoorbeeld een importverbod te bewerkstelligen. Maar volgens Microsoft eist Motorola exorbitant meer dan gebruikelijk.