Publieke omroep koopt nieuwe series in HD-kwaliteit in


De Nederlandse publieke omroep heeft op de tv-beurs MIPTV veel nieuwe buitenlandse tv-series in native HD-kwaliteit gekocht. Ook van series die op dit moment worden uitgezonden zijn nieuwe afleveringen gekocht.

Er is volgende de Nederlandse publieke omroep (NPO) een belangrijke slag op de tv-beurs - die in de Franse badplaats Cannes wordt gehouden – geslagen. De NPO was in sommige gevallen andere geďnteresseerde Nederlandse tv-zenders voor.

Borgen en Earthlife
Onder het aangekochte content zitten enkele spraakmakende en onderscheidende buitenlandse series. Zo heeft de VARA het eerste en tweede seizoen van de Deense tv-serie Borgen – ook wel The Goverment genoemd – aangekocht. Borgen is een meerdere malen bekroonde serie die over de eerste vrouwelijke premier van Denemarken gaat. De EO kocht de nieuwe natuurserie Earthflight. Deze serie is van de makers van de eerder door de EO uitgezonden natuurseries Life en Frozen Planet. In Earthflight staan vogels centraal die in vijf continenten gefilmd worden. Daarnaast kocht de EO ook de natuurserie Great Barrier Beef waarin een portret van het grootste koraalrif ter wereld voor de kust van Australië in beeld wordt gebracht.


Spraakmakend en onderscheidend
De publieke omroepen kochten nog meer spraakmakende en onderscheidende series op de MIPTV tv-beurs. De KRO kwam in het bezit van de uitzendrechten van de series Scott and Bailey en Death in Paradise. De AVRO kocht de eerste twee seizoenen van de veel bekeken tv-serie The Borgais, waarin de meest beroemde familie uit de Italiaanse renaissance centraal staat.


Nieuwe afleveringen van lopende series
Er werden door publieke omroepen ook nieuwe tv-seizoenen van tv-series aangekocht die al bij de publieke omroep te zien zijn. BNN kocht het tweede seizoen van Boardwalk Empire en het tweede seizoen van Homeland. De VPRO het derde seizoen van Breaking Bad en het zesde seizoen van Dexter. Ook de NCRV kocht op de MIPTV in. Het derde seizoen van Downton Abbey verdween in het winkelwagentje van deze publieke omroep. Tot slot kocht de KRO het vijftiende seizoen van de Engelse detectiveserie Midsomer Murders.


Alles in HD
De NPO heeft daarnaast alle genoemde series in HD-kwaliteit aangekocht. Dat betekent dat ze ook daadwerkelijk in native HD-kwaliteit op Nederland 1 HD, Nederland 2 HD en Nederland 3 HD te zien zijn.