Piratenpartij weigert TPB-proxy offline te halen

De Nederlandse Piratenpartij geeft geen gehoor aan een sommatie van Stichting BREIN om een reverse proxy naar de torrentsite The Pirate Bay offline te halen. Een nieuwe rechtszaak dreigt.

De Piratenpartij weigert een proxydienst voor The Pirate Bay (TPB) offline te halen na een sommatie van Stichting BREIN. Nadat Ziggo en XS4ALL door de rechter waren gedwongen om TPB te blokkeren, sprongen verschillende proxy's en mirrors als paddenstoelen uit de grond.

Stichting BREIN zag het korte tijd aan en startte onlangs een offensief tegen verschillende proxy's en mirrors van TPB. Daarvoor gebruikte het een ex-parte verbod van de Haagse rechtbank tegen de site DeHomies.nl, waaraan ook anderen gehoor gaven.

Sleutels van het internet
Maar de Piratenpartij weigert. "De Piratenpartij betwist het door u gestelde en gaat niet in op uw verzoek", luidt het korte antwoord van de partij op de sommatie van BREIN, dat zelf via het torrentnetwerk wordt verspreid.

"Het is onacceptabel dat in een democratie als Nederland een private lobbyorganisatie via een campagne van jurisprudentie de sleutels in handen krijgt van het internet. Wij kunnen niet anders dan de vrijheid van meningsuiting en het recht op bescherming van privacy en het recht op vrije nieuwsgaring voor het gerecht verdedigen", aldus de Piratenpartij in een verklaring.

Verschillende rechtszaken
Stichting BREIN was niet direct bereikbaar voor commentaar. Er lopen momenteel verschillende rechtszaken om de The Pirate Bay van het Nederlandse web te weren. Ziggo en XS4ALL zijn in hoger beroep gegaan, en er loopt een kort geding tegen de andere grote providers KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile.