Meer tv-aanbieders plaatsen HD-kanalen in basispakket

Het aantal Nederlanders dat naar HD-kanalen kan kijken blijft door de aankoop van een geschikte HD-televisie en HD-televisiedecoder stijgen. Aanleiding voor meer tv-aanbieders op HD-kanalen in het basispakket te plaatsen.

Dit keer is het de kleine noordelijke kabelaar Kabel Noord die deze beslissing heeft genomen. Abonnees van dit kabelbedrijf kunnen vanaf nu met het goedkoopste tv-abonnement naar 12 HD-kanalen kijken.
Aanvullend HD-abonnement blijft
Bij Kabel Noord zijn vanaf nu de HD-kanalen Nederland 1 HD, Nederland 2 HD, Nederland 3 HD, RTL4 HD, RTL5 HD, SBS6 HD, RTL7 HD, NET5 HD, Veronica/Disney XD HD, RTL 8 HD, Brava 3D en Discovery HD Showcase in het basispakket. Voorheen moest men om deze HD-kanalen te bekijken 1,50 per maand extra betalen. Er blijft wel een aanvullend HD-pakket bij Kabel Noord bestaan. Abonnees dienen maandelijks 3,50 per maand te betalen om naar de HD-kanalen National Geographic HD, Brava HDTV, Animal Planet HD, Travel Channel HD, History Channel HD, Arte HD, Mezzo HD, En HD, Ketnet/Canvas HD en BBC HD te kunnen kijken.

Caiway trendsetter
Het was tv-aanbieder Caiway die enkele jaren geleden begon met het aanbieden HD-kanalen in het basispakket. Caiway was toen al van mening dat HD de natuurlijke opvolger van SD is en plaatste HD-varianten van SD-kanalen die al in het basispakket aanwezig waren zonder meerkosten in datzelfde basispakket.

Meer tv-aanbieders volgden
Meer tv-aanbieders hebben vorig jaar de weg van Caiway gevolgd. Zo plaatsten de twee grootste tv-aanbieders van Nederland Ziggo en KPN HD-kanalen in het basispakket. Ook bij tv-aanbieders die radio- en televisiediensten bij Glashart Media afnemen is HDTV onderdeel van het basispakket geworden. Van de grotere tv-aanbieders in Nederland heeft alleen UPC en CanalDigitaal nog geen HD-kanalen in het basispakket zitten. Intern wordt bij UPC wel gekeken of dit in de toekomst dient te veranderen.