KPN en T-Mobile helpen Vodafone bij storing


Concurrenten KPN en T-Mobile helpen Vodafone bij het oplossen van de grote storing die het telecombedrijf sinds vanmorgen in zijn greep heeft. Vanmorgen vroeg brak er brand uit in een onbemand bedrijfspand in Rotterdam.

Het pand in de Rotterdamse Caïrostraat is belangrijk voor het mobiele Vodafone-netwerk in grote delen van de Randstad. Ook buiten de Randstad heeft brand storing tot gevolg. Het sein brandmeester is om 15.00 uur door de Rotterdamse brandweer gegeven. Het nablussen van de brand gaat nog enige uren duren.

Storing honderden zendmasten
Honderden zendmasten van Vodafone werken op dit moment in zijn geheel of gedeeltelijk niet. De zendmasten die nog wel operationeel zijn kunnen soms de extra drukte door de uitval van andere zendmasten niet goed verwerken waardoor er deze incidenteel ook onbereikbaar zijn.


Hulp con-collega’s
KPN en T-Mobile zijn samen met Vodafone aan het bekijken of ze capaciteit aan Vodafone kunnen afstaan om het mobiele netwerk van Vodafone enigszins te ontlasten. Het is voor de eerste keer in Nederland dat concurrenten op de mobiele telefoniemarkt elkaar op deze manier proberen te helpen. De vraag op dit moment is of dit technisch op korte termijn realiseerbaar is. Televisiediensten en vaste telefonie van Vodafone zijn niet door de storing getroffen. Vodafone maakt hierbij gebruik van diensten van andere bedrijven zoals Glashart Media.


Gevolgen voor langere tijd
De gevolgen van de brand kunnen nog wel enige tijd voor Vodafone-klanten merkbaar blijven. Niet alleen mobiele telefonie maar ook mobiel internet is door de storing getroffen. Diverse bedrijven ondervinden hierdoor bij meerdere mobiele diensten last van de storing. Eerder meldde Totaal TV dat de meetstations van het KNMI hier last van hebben. Ook zwaar getroffen is de gemeente Delft en openbaar vervoer-organisaties als HTM.


Klanten eisen opheldering
Deze grote klanten van Vodafone hebben volgens de NOS bij Vodafone opheldering gevraagd. Daarbij is de belangrijkste vraag waarom er geen goed backup-systeem voor noodgevallen is. Schadeclaims richting Vodafone worden niet uitgesloten. Ook in politiek Den Haag is de storing bij Vodafone doorgedrongen. Er zijn hierover inmiddels Kamervragen gesteld.