'Intensievere jacht op gebruikers illegale software'

De Federal Trade Commission moet "met alle beschikbare middelen" buitenlandse bedrijven aanpakken die gebruik maken van illegale software. Die gewetenloze concurrentie schaadt Amerikaanse belangen.

Een aantal Amerikaanse senatoren heeft een brief geschreven aan de FTC waarin de Amerikaanse handelswaakhond wordt gemaand onderzoeken in te stellen naar buitenlandse bedrijven die gebruik maken van "gestolen Amerikaanse IT" en zo oneerlijk concurreren met "gezagsgetrouwe" Amerikaanse bedrijven die betalen voor die technologie. "Deze oneerlijkheid schaadt niet alleen die betrokken bedrijven en hun werknemers, maar ook de consumenten en de hele economie."

De FTC zou samen moeten werken met Justitie en dan specifiek de procureurs-generaal in de Verenigde Staten om betere manieren uit te dokteren hoe buitenlandse softwarepiraterij kan worden aangepakt bij de bedrijven die daarvan profiteren. Eind vorig jaar hadden de gezamenlijke Amerikaanse procureurs-generaal al een brief geschreven aan de FTC om die oneerlijke concurrentie aan te pakken.

'Illegale software bespaart miljoenen'
De staatsjuristen noemden in die brief enkele bedrijven uit India, China en Mexico die binnen die illegale software gebruikten waarmee ze miljoenen zouden hebben bespaard. De FTC heeft tot nu toe geen acties ondernomen tegen oneerlijke concurrentie door gebruik van illegale software, maar heeft daartoe wel de macht. De handelswaakhond zou producten van dergelijke bedrijven aan de Amerikaanse grens kunnen tegenhouden. Critici zeggen daarentegen dat de FTC zich hoogstens kan bezig houden met de bestrijding van kartelvorming en prijsafspraken.

Opmerkelijk is het pleidooi van zowel de senaat als de procureurs-generaal wel. De Amerikanen hebben immers al een internationaal opererende organisatie die tegen het gebruik strijd van illegale software door bedrijven, de Business Software Alliance (BSA). Die commerciŽle softwarepolitie dweilt met de kraan open zo lijkt, aangezien de jaarlijkse opsporing van "foute" bedrijven slechts wat kleingeld oplevert aan boetes en achterstallige betalingen voor licenties.