TomTom geeft fix voor schrikkeljaarbug

TomTom heeft de oorzaak van de 'schrikkeljaarbug' gevonden en biedt gebruikers nu een oplossing. Sinds afgelopen zaterdag waren TomToms de weg kwijt.

De navigatieapparaten konden hun eigen positite niet bepalen en dus geen route-instructies geven. De fabrikant meldt nu dat de GPS-ontvangstproblemen zijn veroorzaakt door een bug in de GPS-ontvanger die wordt geleverd door een derde partij. Die fout wordt nu aangepakt met een fix, die gebruikers moeten downloaden en installeren.

Update-applicatie
TomTom kondigt de software-update aan op zijn website. Deze fix valt te installeren via de MyTomTom-software. TomTom geeft hierbij ook instructies om de getroffen navigatiesystemen te resetten. Daarmee zouden de ontvangstproblemen definitief voorbij moeten zijn.

Sinds 31 maart zijn er wereldwijd klachten opgedoken van TomTom-gebruikers over ontvangstproblemen. Binnen enkele dagen bevestigde TomTom deze problemen, die zouden voortkomen uit het schrikkeljaar 2012. Het bedrijf bood excuses aan. Nu volgt dus de software-fix.

Naijlen?
Op het discussieforum van de Nederlandse navigatiefabrikant is te lezen dat enkele TomTom-gebruikers toch nog problemen hebben na het installeren van de update. Zij melden dat het apparaat na updaten en resetten aanvankelijk weer goed werkt, maar dat de GPS-ontvangst opnieuw weg is als het toestel is uitgeschakeld. Telkens weer resetten zou dan helpen.

TomTom-medewerkers reageren in het forum dat het na de update wat langer kan duren voor de GPS-co÷rdinaten zijn verkregen. Dit zou wel 10 minuten in beslag kunnen nemen, terwijl het supportbericht spreekt van 5 minuten. Het bedrijf adviseert gebruikers ook om buitenshuis te zijn om de GPS-ontvangst te verbeteren.