Microsoft omarmt Chrome en Firefox voor Sharepoint

Microsoft erkent Chrome en Firefox in de officiŽle support voor zijn collaboration software Sharepoint 2010. Tegelijk is IE6 nu echt eruit gezet.

De antieke versie 6 van Microsofts eigen webbrowser is nu officieel 'niet ondersteund'. Voorheen stond die Internet Explorer 6 in de Sharepoint-support onderschreven als 'niet getest'. Daarnaast zijn Chrome, Firefox en Safari voortaan wel ondersteund. Microsoft onthult deze supportwijziging in een bescheiden blogpost door documentatieschrijver Kirk Stark van het Sharepoint-team.
Alleen nieuwste versie

"Tenzij anders vermeld, zijn alle browserversies ondersteund. Punt", schrijft hij in die blogpost op TechNet. Die opmerking lijkt te slaan op alleen Internet Explorer, waarvoor dus een expliciete uitzonderingsvermelding is voor versie 6. Over browsers van andere fabrikanten vermeldt hij namelijk dat daarvan alleen de nieuwste, publiek vrijgegeven versie ondersteund wordt.

Hij noemt daarbij concreet "Google Chrome, Firefox en Apple Safari". Sharepoint-gebruikers moeten die browsers dus wel consequent updaten zodra er een nieuwe versie van beschikbaar is. ”f de browsers zichzelf automatisch laten bijwerken, wat Chrome al doet en wat Mozilla van plan is voor Firefox. "Er is geen onderscheid meer wat betreft versienummers", verklaart Stark.
ActiveX vereist

De matrix van ondersteunde browsers vermeldt dat de 32-bit uitvoeringen van IE7, 8 en 9 worden ondersteund, maar dat er voor de 64-bit uitvoeringen beperkingen gelden. Net zoals voor Safari van Apple. Die beperkingen betreffen Microsofts eigen ActiveX-technologie, die "vereist is voor sommige functies in Sharepoint 2010".

ActiveX is alleen volledig beschikbaar in de 32-bit varianten van IE. Alle andere browsers zijn volgens Microsoft onderhevig aan een reeks functiebeperkingen wat Sharepoint betreft. Toch plaatst de softwareleverancier Chrome en Firefox in de browsermatrix bij 'ondersteund', en Safari bij 'ondersteund met beperkingen'. Microsoft zet die tekortkomingen op een rijtje in een supportdocument.
OS X- en XP-omissie

Daarin komt nog een supportbeperking naar voren. Safari draait op Mac OS X (versie 10.6, Snow Leopard), Windows 7 en Windows Vista. Zowel het nieuwere OS X Lion (10.7) en het oudere Windows XP lijken in de kou te staan wat Sharepoint-support betreft. Beide besturingssystemen worden nergens vermeld. Voor Firefox wordt Mac OS X in het geheel niet genoemd.