Spaanse SOPA bedreigt na maand al 79 websites

In de eerste maand dat de Spaanse antipiraterijwet van kracht is, heeft het ministerie van Cultuur al 300 klachten binnen gekregen. Daarbij zaten 79 verzoeken om een site neer te halen.

De Spaanse wet Spinde is sinds 1 maart effectief en is controversieel omdat het tot stand is gekomen na zware druk van de Amerikanen. Spanje staat op de Amerikaanse zwarte lijst van landen die in hun ogen te weinig doen tegen schendingen van copyright en Spanje is onder meer bedreigd met "maatregelen" vanuit de Verenigde Staten als het geen strengere wetten zou implementeren. Onder diezelfde druk dreigt Zweden overigens ook te bezwijken.
Sites blokken of neerhalen

Op basis van de wet Spinde, ook wel de Spaanse versie van het controversiŽle Amerikaanse wetsvoorstel Stop Online Piracy Act (SOPA) genoemd, kunnen websites geblokt worden als die worden verdacht van het schenden van het copyright. Volgens TorrentFreak zijn er in een maand tijd 213 meldingen van copyrightschendingen en 79 verzoeken tot sluiting van websites binnengekomen bij de Comision de Propiedad Intelectual.

De klachten worden eerst onderzocht door de commissie. Afhankelijk van die bevindingen kunnen overtreders worden gedwongen links naar copyright materiaal te verwijderen of wordt de gang naar de rechter gemaakt om websites uit de lucht te halen of isp's te dwingen tot een blokkade van websites. Het neerhalen van een website zou theoretisch binnen een maand na een klacht al kunnen gebeuren. Vooralsnog is op dit moment nog geen site bekend waarmee dat is gebeurd.
Campagne van tegenstanders

Het is verder ook niet duidelijk of het aantal klachten dat in de eerste maand is binnengekomen, is beÔnvloed door een campagne van een aantal tegenstanders van de Spinde-wet, waaronder de in Spanje populaire zanger Eme Navarro. Activisten hadden website-eigenaren opgeroepen een liedje van Navarro te linken zonder diens officiŽle toestemming en daarmee dus de wet te schenden.

Honderden websites hadden dat gedaan en Navarro heeft de overtreders gemeld bij het ministerie van Cultuur. De bedoeling was de commissie voor IP-schending hiermee te veel werk te bezorgen en daarnaast uit te vinden hoe het hele proces vervolgens zou verlopen. Daar moet deze maand de eerste duidelijkheid over komen.