Google gaat voor eigen domeinextensies

Google wil meerdere van zijn merknamen en enkele generieke termen, claimen als domeinextensies. Het dient aanvragen in voor deze gTLD's.

Deze aanvragen, zouden - indien toegekend - neerkomen op algemene topleveldomeinen (generic Top Level Domains) als .google en .youtube. De internetreus bevestigt de domeinplannen tegenover advertentiemagazine AdAge, maar weigert details te geven over welke namen het dan gaat.

'Innovatie en concurrentie'
Een Amerikaanse woordvoerster laat wel los dat het niet alleen Google's eigen merknamen betreft, zoals de bedrijfsnaam zelf en de naam van de bekende videosite. Het bedrijf wil volgens de woordvoerster ook "een handvol nieuwe" domeinextensies claimen. Zij verklaart daarbij dat het doel is "een soepele ervaring voor webgebruikers; eentje die innovatie en concurrentie op het internet aanmoedigt".

Domeinnieuwsblog DomainIncite speculeert dat Google wel eens zou kunnen azen op zr algemene extensies als .search en .blog. Zoekmachines en blogsites die de naam van hun bedrijf of dienst vr die gTLD willen, zouden dan bij Google moeten aankloppen. Dit raakt bijvoorbeeld Microsofts Bing en het veelgebruikte blogplatform WordPress.

Amsterdam, Friesland
Het aanvragen van nieuwe gTLD's kan nog tot aankomende donderdag (12 april). Domeinnamenbeheerder ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) sluit daarna de nu lopende inschrijvingsronde voor zijn omstreden domeinplan.

De daarmee mogelijke nieuwe domeinextensies, zoals bijvoorbeeld .amsterdam of .frl, komen naast al lang bestaande algemene extensies als .com en .net en landspecifieke extensies als .nl en .tk. AdAge meldt dat grote merken als Facebook en Pepsi in tegenstelling tot de gemeente Amsterdam en de provincie Friesland niet gaan voor eigen gTLD's.