Intel-overloper bekent diefstal cpu-geheimen

Een voormalige processorontwerper van Intel heeft schuld bekend voor de diefstal van bedrijfsgeheimen. Hij was stiekem overgestapt naar AMD en had documenten gedownload bij Intel.

De man, Biswamohan Pani, is eind 2008 opgepakt en legt nu in de aanloop naar zijn rechtszitting een bekentenis af. Hij bekent schuld voor vijf aanklachten voor het illegaal downloaden van vertrouwelijke documenten vanaf Intels interne servers. Het ging daarbij waarschijnlijk om ontwerpdocumenten van de 64-bit Itanium-processor van Intel.

Vakantie met inlogrechten
Pani werkte bij het processorontwikkelcentrum van Intel in de Amerikaanse staat Massachusetts. Daar wordt de Itanium serverprocessor ontworpen, meldt de IDG News Service op basis van de ingediende bekentenis (ingebed onderaan dit artikel). De 36-jarige chipontwerper heeft op 29 mei 2008 ontslag genomen, met nog vakantiedagen tot 11 juni dat jaar. Tijdens die vakantie, formeel dus nog in dienst van Intel, is hij echter stilletjes aangetreden bij concurrent AMD (per 2 juni).

In de drie dagen vr zijn exitgesprek op 11 juni heeft hij in totaal dertien topgeheime documenten gedownload vanaf Intels bedrijfsservers. Dat deed hij vanaf zijn werklaptop met de nog geldige inlogrechten, waarbij hij de buitgemaakte documenten kopieerde naar een externe harde schijf. Dit zou hij geheel op eigen initiatief hebben gedaan: AMD was niet de opdrachtgever en wist hier niets van, aldus de aanklacht. De Intel-concurrent heeft de overgelopen chipingenieur eind 2008 al ontslagen n volledig meegewerkt aan het FBI-onderzoek.

Documenten zaten op slot
Na zijn exitgesprek bij Intel, op de laatste dag van zijn dienstverband daar, heeft hij nog geprobeerd in te loggen. Dat is volgens de aanklacht gebeurd rond 13 juni. De voormalig Intel-medewerker ontdekte namelijk dat de documenten niet leesbaar waren; hij had niet de vereiste procedure afgerond om de versleutelde documenten offline te kunnen lezen.

Die miskleun levert Pani nu wel een minder hoge strafeis op: 6 jaar cel in plaats van de maximale 20 jaar per aanklacht. De openbaar aanklager heeft namelijk geen bewijs dat de gestolen bedrijfsgeheimen te gelde zijn gemaakt of zelfs zijn aangeboden aan derde partijen. De documenten hebben een waarde van 1 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg.