Jack Tramiel, oprichter Commodore, overleden

Jack Tramiel is zondag op 83-jarige leeftijd overleden. Tramiel was de oprichter van Commodore en had in de jaren 80 met de Commodore 64 een regelrechte hit in handen.Commodore PETDe Poolse Tramiel zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en trok in 1947 naar de VS. In 1953 startte hij zijn eigen zaak Commodore Portable Typewriter voor het repareren van typemachines. In de jaren 70 begaf hij zich, zonder succes, op de markt van de elektronische rekenmachines. In 1977 zette Tramiel de Commodore Personal Electronic Transactor, de Commodore PET, in de markt.


De Commodore PETDoor de hevige concurrentie van o.a. de Apple II en Atari 800 moest de computer het uiteindelijk afleggen. Commodore kwam in 1980 met de VIC 20 maar de echte doorbraak was de Commodore 64 uit 1982.
Commodore 64

De Commodore 64, ook wel C64Commodore for the masses not the classes

Het motto van Tramiel was ‘We need to build computers for the masses, not the classes’ en dat wierp zijn vruchten af want de Commodore 64 werd de meest verkochte personal computer aller tijden. De computer bevatte een ingebouwd toetsenbord en 64kb geheugen, wat destijds een behoorlijke hoeveelheid was. De machine kostte destijd zo’n duizend gulden. Hieronder de originele reclames uit 1982 waarin de computer tegenover zijn concurrenten werd gezet:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=796KD4SNzwE&feature=player_embedded[/youtube]


Tramiel naar Atari

Na het gigantische succes van de Commodore 64 trok Tramiel zich terug uit Commodore en nam de computertak van Atari over waar hij o.a. werkte aan de Atari ST uit 1985 die de concurrentie aanging met de Commodore Amiga 500. Hoewel Commodore Amiga 500 erg populair was, kon Commodore de strijd niet aan met IBM en Apple en ging het in 1994 failliet. Momenteel is het merk Commodore weer nieuw leven ingeblazen en zijn er zelfs nieuwe versies van de Commodore 64 en Commodore Amiga 500 te koop.

[Via: NRC]