Vodafone herstelt overgebleven problemen 's nachts

De laatste plooien bij de landelijke netwerkstoring van Vodafone worden 's nachts gladgestreken. De operator wil overdag geen risico meer nemen.

Het telecombedrijf kiest voor nachtelijke herstelwerkzaamheden om overbodig risico te vermijden. Vanochtend tijdens de ochtendspits - en het begin van de werkweek na het lange Paasweekend - was het netwerk stabiel, zo meldt het bedrijf in de meest recente verklaring (van dinsdag 11:30 uur). Die mededeling slaat alleen op het 2G-netwerk, wat voor gewoon bellen en sms'en dient.
Door het hele land bezig

Over het volledige herstel van het 3G-verkeer is nog geen duidelijkheid, zo laat woordvoerder Joost Galema van Vodafone weten aan Webwereld. "De noodvoorziening die momenteel draait heeft geen mogelijkheden met betrekking tot 3G. Dat her-routeren we momenteel zoveel mogelijk, net als het opnieuw inrichten van sites. Daarbij concentreren we ons in eerste instantie op de dichtstbevolkte gebieden."

Het naar eigen zeggen goed doorstaan van de ochtendspits is volgens Galema te danken aan de werkzaamheden die 's nachts zijn uitgevoerd en die ook vannacht weer worden uitgevoerd. "Onze technici zijn 's nachts door het hele land bezig met het plaatsen en configureren van systemen die de capaciteit kunnen verhogen of redundantie kunnen garanderen. We bereiden dit overdag voor zonder het netwerk te raken. Vandaag hebben we de spits goed doorstaan. Dat was goed nieuws."
Nog enkele maanden

Voor volledig 3G-herstel is het toch wachten tot de vaste netwerkcentrale weer draait. Galema: "Op termijn gaan we uiteraard terug naar een vast systeem. Dat zal nog enkele maanden gaan duren. Gelukkig zijn we onderdeel van een internationaal bedrijf, waardoor we alle experts en kennis hebben kunnen invliegen."

De woordvoerder bevestigd tot slot dat Vodafone bezig is met een compensatie voor gedupeerde klanten. "Op dit moment wordt er gewerkt aan een gepast voorstel." Wanneer alle problemen zijn opgelost, wordt daar meer duidelijk over.