Programmagegevens niet langer alleen voor omroepen


Publieke omroepen verliezen het alleenrecht op de programmagegevens. Momenteel hebben de omroepen een monopolie op televisiegidsen, maar een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een voorstel dat hier een einde aan maakt. Wel moeten omroepen een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken voor het verstrekken van de gegevens.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg reageert verheugd. "De publieke omroep wordt betaald uit belastinggeld en gegevens daarover moeten voor iedereen beschikbaar zijn."


Het monopolie van de publieke omroepen is volgens haar niet eerlijk ten opzichte van marktpartijen met een televisiegids.


"Door dit voorstel kun je nu ook ruim van tevoren digitale televisie programmeren", voegt het Kamerlid daaraan toe.


"De beschikbaarheid over elektronische programmagegevens levert hiermee ook winst op voor de kijker."


Volgens D66-Kamerlid Boris van der Ham zal het voorstel duidelijk maken welke omroepen op echte steun van de kijker kunnen rekenen en welke kunstmatig in stand worden gehouden door een aantrekkelijk omroepblad.


"Oude omroepen konden leden aan zich binden door gidsen uit te geven en nieuwe omroepen begonnen daarmee op een achterstand. Met dit voorstel komt aan deze ouderwetse situatie een einde." [Novum/Radio.NL]