Britse blogger onthult namen 'foute' journalisten

Een Britse blogger heeft dinsdag de namen van 35 journalisten onthuld die vermoedelijk hebben samengewerkt met Steve Whittamore, een detective die in 2005 veroordeeld is voor de handel in illegaal verkregen gegevens. Het is de zoveelste keer dat de door schandalen geplaagde Britse pers in verlegenheid wordt gebracht.

Paul Staines, die een blog bijhoudt onder het pseudoniem Guido Fawkes, zegt meer dan duizend transacties tussen medewerkers van Rupert Murdochs uitgeverij News International en Whittamore te hebben gepubliceerd. Staines zei met de onthulling het criminele gedrag van de Britse pers te willen blootleggen. Volgens Staines willen media de namen van mensen die zaken deden met Whittamore niet vrijgeven, 'omdat ze geen verslag willen doen van hun eigen misdaden'.


Whittamore werkte samen met honderden journalisten, die hij voorzag van geheime telefoonnummers, registratienummers van auto's en andere vertrouwelijke informatie. De detective werd in 2005 veroordeeld, maar geen van zijn journalistieke klanten is ooit gestraft.


Diverse Britse media, waaronder The Guardian, The Independent en ITV News, hebben in het verleden verhalen aan de zaak rondom Whittamore gewijd. Tot dusver had echter niemand de namen van de betrokken journalisten onthuld. Met de publicatie van Staines is het verhaal nog niet af. In totaal zouden meer dan driehonderd journalisten klant zijn geweest van Whittamore.


Een woordvoerder van de commissie die onderzoek deed naar Whittamore wilde de namen dinsdag niet bevestigen. In een verklaring zei de commissie dat de autoriteiten overwogen de informatie te publiceren voordat deze online verscheen. "Het is erg jammer dat Guido Fawkes ervoor heeft gekozen op de zaken vooruit te lopen", aldus de verklaring.


De zaak rondom Whittamore kwam vorig jaar weer volop in de belangstelling te staan door de onthullingen over het afluisterschandaal in Groot-BrittanniŽ. Journalisten van News of the World (NotW), een schandaalkrant van News International, bleken jarenlang telefoons te hebben afgeluisterd en ambtenaren te hebben omgekocht in hun jacht naar scoops. NotW is inmiddels opgedoekt. [Novum/AP/Radio.NL]