Buma/Stemra lanceert airplayclaim.nl

Op de website airplayclaim.nl is het voor bij Buma / Stemra aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers vanaf deze week mogelijk om muziek te claimen die niet meteen herkend is nadat deze op radio of tv is gebruikt. Op deze manier streeft Buma/Stemra naar een 100% identificatie van uitgezonden muziek.

Hierdoor kan Buma/Stemra nog efficiŽnter geld uitgekeren aan diezelfde componisten, tekstdichters en muziekuitgevers.


Buma/Stemra maakt voor het herkennen van muziek op radio en tv gebruik van het fingerprint systeem. Het herkenningspercentage ligt bij deze technologie volgens de organisatie zeer hoog, maar een klein percentage muziek wordt nog niet herkend. Dit kan bijvoorbeeld muziek zijn die door een componist of tekstschrijver nog niet is aangemeld bij Buma/Stemra of waarvoor nog geen soundfile is aangeleverd.


De componist of tekstschrijver kan de muziek via airplayclaim.nl beluisteren en direct claimen. Hiervoor moet hij of zij o.a. zijn soundfile uploaden. Deze claim wordt vervolgens onderzocht. Als de match klopt, kan de vergoeding voor het gebruik van de muziek alsnog worden uitgekeerd.


Buma/Stemra reserveert de uitkeringen voor niet geÔdentificeerde werken drie jaar. Pas als het werk na die drie jaar nog niet is geclaimd, wordt de auteursvergoeding verdeeld onder alle Buma-leden. Met het lanceren van airplayclaim.nl gaat Buma/Stemra ervan uit dat de hoeveelheid niet geclaimde werken iets afneemt, wat weer betekent dat meer gelden een-op-een aan de auteurs en muziekuitgevers worden uitgekeerd. [Radio.NL]