Zendmast Lopik weer vol in bedrijf


De werkzaamheden aan de zendmast in IJsselstein, beter bekend als Lopik, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag afgerond. Vier landelijke publieke zenders en enkele commerciŽle radiostations die gebruikmaken van de mast, die vorig jaar juli werd getroffen door een brand, zenden inmiddels weer op vol vermogen uit.

Bij de werkzaamheden aan de 367 meter hoge Gerbrandytoren werden de twee helften van de antenne weer aan elkaar gekoppeld.


Volgens zenderexploitant Broadcast Partners is het signaal met de werkzaamheden 'robuuster' geworden. De nachtelijke werkzaamheden zijn volgens het bedrijf het sluitstuk van een periode waarin voortdurend werkzaamheden plaatsvonden.


Van de mast in de provincie Utrecht wordt gebruikgemaakt door Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4. Andere zenders van de publieke omroep worden niet op de FM-band uitgezonden of zijn uitsluitend via internet of de kabel te ontvangen. Q-Music en BNR Nieuwsradio zenden uit via de mast.


De kleine brand in de zendmast in IJsselstein ontstond nadat een grote brand de zendmast in het Drentse Hoogersmilde had verwoest. Door de branden was de ontvangst van radio- en tv-signalen in grote delen van het land ernstig gehinderd. Momenteel wordt in Hoogersmilde uitgezonden via een noodmast. Die heeft wel een fors lager vermogen.


De herbouw van de mast in Drenthe vordert volgens Broadcast Partners gestaag. "IJs en weder dienende zouden we in augustus weer vol operationeel moeten zijn." De nieuwe toren in Hoogersmilde wordt enkele meters hoger dan de oude, maar blijft fors lager dan de nu herstelde toren in IJsselstein. [Novum/Radio.NL]