ICANN haalt tld-registraties offline na datalek

ICANN haalt na een enorme blunder het inschrijfsysteem voor nieuwe topleveldomeinen (tld's) voor vier dagen offline en stelt de deadline een week uit. Het systeem lekte accountgegevens.

Internetbeheerder ICANN heeft zelf zijn zaakjes niet op orde. De organisatie heeft de deadline voor registratie van nieuwe, omstreden topleveldomeinen (tld's) een week verlengd nadat het de softwaremodule voor registranten halsoverkop offline moest halen vanwege een glitch.

Gebruikersdata gelekt
Na analyse blijkt het systeem gegevens van gebruikers te lekken, terwijl die data strikt geheim is. "We zijn op de hoogte van een mogelijke glitch in het TLD inschrijfsysteem waardoor een beperkt aantal gebruikers in bepaalde scenario's bestandsnamen en accountnamen van andere gebruikers konden zien", schrijft Akram Atallah, cto van ICANN.

Uit 'uiterste voorzorg' is het systeem offline gehaald en heeft ICANN de deadline een week opgeschoven. Die deadline stond op 12 april maar is nu 20 april. Naast de mededeling op de site hebben alle registranten een mail gekregen.

Hosters honen ICANN weg
De hostinggemeenschap reageert met hoon op de blunder van ICANN. "ICANN stuwt 'fail' tot nieuw niveau" sneert Michele Neylon van de Ierse hoster Blacknight. "Ik run een een hostingbedrijf en in mijn beleving is 'tijdelijk offline' niet offline voor 4 dagen! En dit is dezelde organisatie die registries en registrars een uptimegarantie (SLA) wil opleggen? Serieus?"

Volgens Neylon zou de glitch te maken hebben met het feit dat het inschrijfsysteem struikelde over sommige karakters, zoals ">" en "<". Hoe dit gerelateerd is aan het datalek is onduidelijk.

.amsterdam en .frl
Naar verwachting hebben honderden overheden en bedrijven zich ingeschreven voor een of meer topleveldomeinen, zoals de gemeente Amsterdam. Hostingbedrijf MijnDomein heeft van de provincie Friesland toestemming gekregen om voor eigen risico de domeinextensie .frl te claimen. Daarnaast gaan er geruchten dat Google een aantal eigen tld's zou willen registreren.