Testuitzendingen VRT Ketnet begonnen

In BelgiŽ is de publieke omroep VRT begonnen met testuitzendingen van het nieuwe derde Vlaamse publieke tv-kanaal dat op 1 mei van start gaat. Op het derde tv-kanaal gaat Ketnet uitzenden.

Op dit moment vullen de tv-zenders Canvas en Ketnet nog ťťn tv-kanaal. Vanaf 1 mei komt hier verandering in als in BelgiŽ een derde Vlaams tv-kanaal van start gaat. Dan vindt er een ontkoppeling van beide tv-zenders plaats en gaan zij op eigen tv-kanalen uitzenden.
Testuitzendingen via ether en kabel
In BelgiŽ zijn de testuitzendingen van het nieuwe tv-kanaal gestart. In vrijwel geheel BelgiŽ kan men via de ether een testkaart van Ketnet Ė dat het derde tv-kanaal gaat bewonen Ė ontvangen. Bij Belgische tv-aanbieders is er ruimte in de zenderlijst voor het nieuwe tv-kanaal vrijgemaakt. Het aanvoersignaal van het tv-kanaal is ook beschikbaar om de technische infrastructuur op het netwerk van tv-aanbieders voor de start op 1 mei te optimaliseren.

CanalDigitaal en UPC
In BelgiŽ gaan alle tv-aanbieders Ketnet als zelfstandig tv-kanaal doorgeven. In Nederland zijn er twee tv-aanbieders die op dit moment met de VRT een overeenkomst hebben gesloten om het nieuwe derde Vlaamse tv-kanaal te gaan doorgeven. Als eerste meldde CanalDigitaal dat men Ketnet in het familiepakket gaat doorgeven. Men gebruikt hiervoor de satellietverspreiding van TV Vlaanderen. Beide tv-aanbieders zijn eigendom van het Luxemburgse mediabedrijf M7 Group S.A. Ook UPC maakte aan Totaal TV bekend dat men Ketnet in het digitale Starter zenderpakket gaat doorgeven.

Ziggo nog in onderhandeling
Nederlands grootste tv-aanbieder Ziggo is op dit moment nog met VRT in onderhandeling over de doorgifte van Ketnet als zelfstandig tv-kanaal. Het tv-bedrijf hoopt voor de start van Ketnet op 1 mei een distributieovereenkomst met de VRT te hebben gesloten. Ook andere Nederlandse tv-aanbieders zijn met de VRT in gesprek over doorgifte van het tv-kanaal.