Eva Jinek blundert in ochtendshowEva Jinek wilde PvdA-leider Diederik Samsom zondag kritisch ondervragen in haar ochtendshow Eva Jinek op Zondag, maar ging de mist in toen ze een heel andere definitie aan het begrip ‘hoger middeninkomen’ gaf. Dat was te zien in de show op Nederland 1. Jinek vond 150.000 euro een hoog middeninkomen en dat leverde op internet duizenden reacties op. “150.000 euro is geen hoger middeninkomen, 150.000 euro is gewoon een heel hoog salaris“, verbeterde Samsom.

De presentatrice stelde dat Samsom de hogere middeninkomens extra hard wil ‘aanpakken’. “Als je vanaf 150.000 euro per jaar verdient, ga je zestig procent belasting betalen“, gaf ze als voorbeeld. “Daar gaat u 60 procent belasting op heffen op zo’n salaris. De hogere middeninkomens zorgen voor heel veel welvaart in Nederland. Bent u niet bang dat deze mensen afknappen op hier werken en leven?”

Samsom werd er ongemakkelijk van. “U maakt er een karikatuur van als u zegt dat 150.000 euro een hoger middeninkomen is. Een hoger middeninkomen is ongeveer 50.000 tot 60.000 euro. Voor hen verandert er in onze plannen niets.”

Vlak daarna bond Jinek in. “We gaan het zien en we wachten ook op de doorberekeningen.”