Windows 8 komt in vier varianten

Microsoft dringt het aantal Windows-edities terug voor Windows 8. Het belooft twee varianten, plus een ARM-uitvoering, en een voor grote bedrijven.
Gallery
De interface van Windows 8

De aankomende nieuwe Windows-versie komt in totaal dus in vier verschillende varianten. Dit volgt op de vijf van Windows 7, met daaronder twee hoofdvarianten. Communicatiemanager Brandon LeBlanc van Microsoft kondigt de nieuwe onderverdeling aan: "Alle edities van Windows 8 bieden een compromisloze ervaring", schrijft hij op het blog van het Windows-ontwikkelteam.
Pc's, tablets en enterprise

Voor pc's en tablets met x86-processors komen de twee hoofdvarianten: Windows 8 en Windows 8 Pro. Dit geldt voor zowel 32- als 64-bit chips (respectievelijk x86 en x64). Daarnaast komt de uitvoering voor energiezuinige ARM-processors, die veelgebruikt zijn in tablets. Deze uitvoering heeft nu de naam Windows RT gekregen, voorheen door Microsoft Windows on ARM of WOA genoemd.

Deze enkele variant voor diverse apparaten met ARM-chips zal alleen verkrijgbaar zijn als voorgeÔnstalleerd besturingssysteem op die hardware. Daarbij zijn Microsofts voor touch-bediening aangepaste Office-applicaties al ingebouwd.

Helemaal onderaan de blogpost over de officiŽle naam en edities van Windows 8 vermeldt de communicatiemanager nog de vierde variant. "Net zoals bij voorgaande versies van Windows hebben we ook een editie van Windows 8 specifiek voor enterprise-klanten met Software Assurance-overeenkomsten." Dit lijkt slechts een contractuele nuance te zijn, maar LeBlanc schrijft dat deze variant nog wat meer biedt dan de Pro-uitvoering.
Functionele verschillen

"Windows 8 Enterprise omvat alle functies van Windows 8 Pro plus functies voor it-afdelingen." Dit zijn extra's voor pc-beheer en -uitrol, voor "geavanceerde security", voor virtualisatie, voor nieuwe mobiele gebruiksscenario's, "en nog veel meer". Het is op dit moment niet bekend wat dit precies omvat. In de vergelijkende tabel worden alleen de functionele verschillen tussen 8, Pro en RT aangegeven.

De Pro-uitvoering verschilt van de gewone in het ingebouwd hebben van encryptiemogelijkheden BitLocker, BitLocker To Go en een geheel versleuteld bestandssysteem. Daarnaast kan deze zakelijke variant aansluiten op een Active Directory-domein, valt het te beheren via Group Policy, en heeft het een Remote Desktop-host ingebouwd.

Alle varianten zijn wel voorzien van een Remote Desktop-client, net als een VPN-client. Windows 8 Pro kan als enige booten vanaf een virtueel image (VHD) en heeft clientsoftware voor Microsofts servervirtualisatie Hyper-V aan boord.
Upgraden

De ARM-uitvoering Windows RT is - zoals al bekend - niet compatibel met reguliere Windows-applicaties, die immers draaien op een andere processorarchitectuur (x86/64). De ARM-uitvoering ontbeert ook Microsofts eigen multimedia-afspeelsoftware Windows Media Player. Daarnaast pc-specifieke uitbreidingsopties zoals de harde schijf-consolidatie van Storage Spaces. Windows RT heeft wel als enige de mogelijkheid van volledige encryptie van het apparaat.

De gewone variant (Windows biedt een upgradepad voor gebruikers met Windows 7 Starter, Home Basic en Home Premium. Gebruikers van Windows 7 Professional en Ultimate kunnen alleen upgraden naar de Pro-variant van 8. Over upgrades vanaf Windows Vista rept Microsoft niet. Upgraden naar de RT-variant is niet mogelijk omdat Windows tot versie 8 in het geheel niet draait op ARM-processors.
Vijfde variant voor China

Eigenlijk komt Microsoft nog met een vijfde variant van zijn nieuwe besturingssysteem. "Voor China en een klein, select aantal opkomende markten bieden we een editie van Windows 8 in alleen de lokale taal", schrijft LeBlanc. Hij vermeldt geen functionele beperkingen voor die variant, wat Microsoft tot op heden wel heeft gedaan.

Dat gold niet alleen voor de Windows-uitvoeringen voor ontwikkelingslanden, maar ook voor toegestane installaties op bijvoorbeeld netbooks. Zo mocht de netbookuitvoering van Windows 7 aanvankelijk maar drie applicaties tegelijk draaien. Die limiet is later losgelaten.