Uitzendrechten Bundesliga lopen op naar ruim 600 miljoen

In weerwil van de economische tegenwind zit het Duitse voetbal financieel in de lift. De uitzendrechten van de eerste twee Bundesliga's leveren vanaf 2013 een recordbedrag van ruim 600 miljoen euro per seizoen op.

De Deutsche Fussball Liga (DFL), het overkoepelend orgaan van de eerste en tweede Bundesliga, bereikte een akkoord over de uitzendrechten voor vier jaar vanaf het seizoen 2013/14.

'Het is een mooie dag voor het Duitse voetbal, zei DFL-president Reinhard Rauball. 'We hadden drie punten voor ogen: de belangen van de clubs, de gewoontes van de kijkers en de wensen van de mediapartners. Ik denk dat het ons gelukt is.'

Veel verandert er niet voor de kijkers. Zo blijven onder andere de samenvattingen zaterdag te zien bij Sportschau. Voor de Bundesliga-clubs is het een lucratieve deal, want ze krijgen vijftig procent meer. Vanaf 2013 heeft de DFL jaarlijks 628 miljoen euro te verdelen in plaats van het huidige 412 miljoen euro. In totaal komt dat neer op 2,5 miljard euro voor vier seizoenen.

Met deze bedragen klimt Duitsland op de Europese ranglijst. De uitzendrechten van de Franse competities leveren jaarlijks 570 miljoen op. De Premier League spant nog de kroon met alleen al 770 miljoen per jaar aan pay-per-view-rechten. Ter vergelijking, de Eredivisieclubs hebben dit seizoen waarschijnlijk slechts 35 miljoen euro te verdelen.