CommerciŽle Vlaamse tv-kanalen op Astra3 gestart

De Vlaamse commerciŽle tv-kanalen die door tv-aanbieder TV Vlaanderen aan haar klanten worden aangeboden zijn nu ook in de MPEG4 compressietechniek op de Astra3 satelliet te ontvangen.

TV Vlaanderen heeft vanaf vandaag ook een nieuwe HD-fastscanzenderlijst via de satelliet beschikbaar gesteld waarbij deze tv-kanalen via de Astra3 in plaats van de Astra1-satellietworden ontvangen. Voor ontvangst van MPEG4 uitgezonden tv-kanalen is namelijk een HD-satellietontvanger nodig.

Alle Vlaamse zenders op Astra3
Door het starten van de Astra3-satellietverspreiding van de tv-kanalen VT4, 2Be, VijfTV, Vitaya, Acht, Jim, VTM/Kzoom en Kanaal Z zijn nu alle Vlaamse publieke en commerciŽle tv-kanalen die TV Vlaanderen doorgeeft op deze satelliet te ontvangen. De HD-kanalen Eťn HD, Canvas/Ketnet HD en VTM HD zijn al langere tijd op de Astra3-satelliet te ontvangen. In de HD-fastscanzenderlijst zijn alle tv-kanalen die op 23,5 graden oost worden uitgezonden vanaf voorkeuzepositie ťťn in deze zenderlijst te ontvangen.


Jim nog enkele dagen op Astra1
Het Vlaamse muziekkanaal Jim is nog slechts enkele dagen via de Astra1-satelliet te ontvangen. Voor het einde van de maand stopt namelijk satellietverspreiding van Jim via deze satelliet. Dit werd overigens begin april door TV Vlaanderen via haar internetsite, de internetsite zenderlijsten.tv en via een nieuwsbrief aan haar abonnees bekend gemaakt.


Vlaamse tv-kanalen blijven op Astra1 uitzenden
Alle Vlaamse tv-kanalen die TV Vlaanderen nu op de Astra1-satelliet doorgeeft blijven ook in de toekomst Ė en nog voor langere tijd Ė op deze satelliet uitzenden. De nieuwe doorgifte in MPEG4 via de Astra3-satelliet betekent dus niet dat TV Vlaanderen de Astra1-satelliet gaat verlaten.


Ketnet vanaf 1 mei op Astra3
Het nieuwe Vlaamse derde Vlaamse tv-kanaal Ketnet komt echter vanaf 1 mei alleen op de Astra3-satelliet in MPEG4 beschikbaar. Voor ontvangst van deze zender is dus Astra3-satellietontvangst en een HD-satellietontvanger nodig.