'Windows 8 Server' komt nog dit jaar

Microsoft brengt nog dit jaar de serveruitvoering van zijn volgende Windows-versie uit. Het bedrijf maakt niet bekend of er na de huidige bta nog een release candidate komt.

De nieuwe versie krijgt officieel de naam Windows Server 2012 en verschijnt ook echt dit jaar op de markt. Microsoft heeft dit onthuld op zijn conferentie MMS (Microsoft Management Summit) voor zakelijke gebruikers, die deze week plaatsvindt in Las Vegas. De verwachting was al dat de desktopuitvoering van Windows 8 vergezeld wordt van een nieuwe serverversie, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.
Om de vier jaar

De huidige versie van de servervariant is R2 (release 2) van Windows Server 2008. Terwijl de oorspronkelijke versie dus stamt uit 2008, is R2 een jaar later uitgekomen. Die opvolger is de servermetgezel van Windows 7. De twee delen zowel dezelfde besturingssysteemkern als bepaalde nieuwe functies, voor onder meer beheer en virtualisatie.

Microsoft heeft een schema om elke vier jaar een nieuwe versie uit te brengen, die tussentijds wordt bijgewerkt met een forse update-release. Afgaande op het ontwikkelschema van R2 voor Windows Server 2008 kan Server 2012 eind juli al af zijn (rtm, release to manufacturing) om dan enkele maanden later te koop te zijn. De bta is sinds begin maart te downloaden.
Sinds 2009 al

Overigens zijn de eerste berichten over 2012 als releasejaar voor 'Windows 8 Server' al opgedoken in november 2009. Windows-directeur Steven Sinofsky liet toen een planningsdocument zien tijdens de Professional Developers Conference (PDC) die Microsoft in Los Angeles hield. Ruim een jaar later is 2012 opnieuw genoemd als lanceringsjaar voor Windows 8. Microsoft Nederland verklapte per ongeluk die planning voor de Windows 8-desktopuitvoering.

Ook Microsoft-ceo Steve Ballmer zelf heeft later nog gewag gemaakt van Windows 8 in 2012, hoewel dat vervolgens weer is tegengesproken door woordvoerders van het bedrijf. Hoewel er inmiddels na de publiek beschikbare alpha-versie ook een bta beschikbaar is, heeft Microsoft nog altijd geen datum bekendgemaakt voor de desktop- en tabletuitvoering van Windows 8.