Bereik Astra 23.5 Oost blijft groeien

SES Satellite Monitors, het marktonderzoek dat jaarlijks in meer dan 35 Europese landen plaatsvindt en voor Nederland is uitgevoerd door TNS NIPO, laat zien dat de dominantie van de kabel afneemt. In 2011 liep het aantal huishoudens dat in de Benelux televisie- en radio via de kabel ontvangt, met 350.000 huishoudens terug.

Bereik Astra 23.5 Oost groeit 20%
Alternatieve netwerken, zoals satelliet en IPTV, maken daarvan gebruik. Zo groeide in 2011 het bereik van de Astra 23.5 Oost satellietpositie in de Benelux met 140.000 naar 870.000 satelliethuishoudens, een groei van bijna 20%, zo schrijft Remko Klein van Astra Benelux


Hierdoor zijn inmiddels vier van de vijf Astra-satelliethuishoudens in de Benelux in staat de Astra 23.5 positie te ontvangen. In Nederland ligt dat percentage nog hoger: negen van de tien Astra-satelliethuishoudens maakt gebruik van Astra 23.5 Oost.


Groei met name te danken aan grote HD-aanbod
De groei van het bereik van Astra 23.5 Oost over de afgelopen jaren is met name te danken aan de komst van de regionale zenders en een snel toenemend aantal HD-zenders via CanalDigitaal.


Met ruim 40 voor Nederland beschikbare HD-zenders is Astra het grootste en snelst groeiende HDTV-platform van Nederland. Het snel groeiend aantal vrij te ontvangen Duitse HD-kanalen via Astra blijkt voor kabelabonnees met name in grensgebieden steeds vaker een reden te zijn om tot satellietontvangst over te gaan.


Bill Wijdeveld, algemeen directeur Astra Benelux: In de afgelopen jaren heeft Astra 23.5 Oost zich definitief gevestigd als belangrijkste groeipositie voor HDTV en de laatste bereikcijfers zijn daarvan een duidelijke bevestiging. Het is ook het resultaat van een uitstekende samenwerking van alle betrokken marktpartijen: regionale omroepen, CanalDigitaal, Astra en niet te vergeten de satellietvakhandel. [Radio.NL]