'Kliniek lekt gegevens drugs- en alcoholpatiŽnten'

Het medisch onderzoekcentrum Diagnostiek voor U zou gevoelige medische gegevens van duizenden Brabanders lekken. Het gaat onder meer om onderzoekdossiers van verslaafden aan drugs of alcohol.

Dat meldt Omroep Brabant naar aanleiding van een tip van Henk Krol, plaatselijke politicus van de partij 50Plus. Volgens Krol is het lek op de website van het medisch onderzoekscentrum ontdekt door een lid van zijn partij. Die kreeg met "een voor de hand liggend wachtwoord" toegang tot "duizenden" medische dossiers.
Data over alcohol- en drugsgebruik

De dossiers zouden zo in te zien zijn door alle cliŽnten die toegang hebben tot de site en het bewuste wachtwoord gebruiken. Omroep Brabant meldt dat Krol de medewerkers van de regionale zender heeft laten zien welke medische gegevens in te zien waren. Krol zegt zelf onder meer te kunnen zien welke patiŽnten alcohol of drugs hebben gebruikt.

Het voormalige diagnostisch centrum in Eindhoven doet bloedonderzoek voor ziekenhuizen, artsen en bloedbanken. Daarbij wordt bloed onderzocht op de aanwezigheid van het HIV-virus, alcohol, medicijnen of drugs. Webwereld heeft contact gezocht met de Eindhovense hoofdvestiging van het centrum, maar die kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

Update 14.51: De bewuste website Cyberlab, een site voor medische professionals, is inmiddels uit de lucht gehaald, meldt Omroep Brabant. Omdat de site nu uit de lucht is, moet een aantal patiŽnten wachten op testuitslagen. De kliniek meldt nu binnen een half uur te kunnen reageren op de situatie.