Firefox 12 dringt auto-update op

Firefox updatet zichzelf voortaan automatisch, met ingang van versie 12 die vandaag uitkomt. Windows' beheertool UAC heeft nog eenmaal toestemming nodig voor de Firefox-installatie.

Die eenmalige permissie voor de software-installatie geldt vervolgens ook voor nieuwe versies van de open source-browser. De ontwikkelaars van de Mozilla-stichting werken al geruime tijd aan een systeem voor het automatisch en stilletjes updaten van Firefox. Groot struikelblok was het in Windows ingebouwde User Account Control (UAC) dat automatische installatie van malware moet voorkomen.
Op de achtergrond

De auto-update is al aanwezig in de bèta-versie die sinds vorige maand beschikbaar is. Firefox 12 komt met een systeem-service die op de achtergrond draait en die de updates verzorgt. De nog eenmaal benodigde UAC-toestemming is voor die service, niet voor de eigenlijke browser.

Gebruikers en beheerders kunnen nog wel instellen dat ze toch bij elke nieuwe update een melding krijgen. Mozilla verwacht dat dit voor het overgrote merendeel van de gebruikers niet aan de orde is. De update-melding is voor hen slechts "storend", blogt de open source-stichting.

Automatisch installeren kan pc's veiliger maken, maar ironisch genoeg ook juist een beveiligingsprobleem bezorgen. Zo bleek Firefox 10 een gloednieuw gat te bevatten, wat Mozilla met een noodpatch moest dichten. Gebruikers die niet gelijk naar versie 10 zijn gegaan, maar iets later toen de spoedupdate al uit was, hebben dit gat dus misgelopen.
Na Chrome en IE

Oorspronkelijk stond de auto-update voor Firefox gepland voor versie 10, die begin dit jaar is uitgekomen. Die planning is bijgesteld, maar nu met versie 12 is het toch zover. Mozilla volgt hiermee het voorbeeld van Chrome-aanbieder Google en Internet Explorer-maker Microsoft. Laatstgenoemde voert dit nu geleidelijk door, wat tot en met juni gebeurt.